skip to Main Content

Dopremijer i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača potvrdio je Feni da još uvijek sredstva od klirinškog duga nisu dospjela Federaciji te da joj pripada 58 posto od ukupnog iznosa od 125 miliona dolara.

– Naša ideja je da dobar dio tih sredstava ide na stabilizaciju Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, a prestali dio na druge socijalne mjere i aktivnosti – kazao je Drljača.

Na taj način, dodaje, dio novca bi se usmjerio na zaštitu socijalnih kategorija, što je jedna od prioritetnih aktivnosti u narednom periodu.

Podsjećamo, Sporazum između Vijeća ministara BiH i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, potpisan je u martu ove godine, a na snagu je stupio u junu objavljivanjem u Službenim novinama BiH čime su ispunjeni uvjeti za uplatu 125 miliona američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH.

Navedeni iznos će se dijeliti po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto.

 

(FENA)

Back To Top