skip to Main Content

Novoimenovani ambasador BiH u Sloveniji Slavko Vučurević posjetio je Agenciju za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) gdje je s direktorom Gordanom Milinićem razgovarao o trenutnoj privrednoj i investicijskoj suradnji između BiH i Slovenije.

Milinić je upoznao ambasadora Vučurevića o aktivnostima koje Agencija sprovodi na planu privlačenja stranih investicija u BiH, uspostavljanja kontakata s novim investitorima, te učešćem predstavnika Agencije na manifestacijama privrednog karaktera na kojima se predstavlja Bosna i Hercegovina i njeni potencijali za ulaganje.

Također je istaknuo značaj ekonomske diplomatije na polju promocije zemlje i privlačenja investicija, ističući da je FIPA uspjela animirati tokom dvije prethodne godine bh. ekonomsku diplomatiju na način da su počeli organizirati investicione konferencije na kojima se predstavljaju mogućnosti za ulaganje u BiH.

Istaknuto je da je Slovenija do sada uložila 468 miliona eura u BiH, te da zauzima 4. poziciju na listu stranih investitora. U BiH posluje oko 500 slovenačkih firmi, koje zapošljavaju oko 15.000 radnika.

Prema registriranim iznosima kapitala, najznačajniji investitori iz Slovenije u BiH su: Mercator d.d. Ljubljana, Petrol Slovenska Energetska Družba d.d. Ljubljana, NLB d.d. Ljubljana, Droga Kolinska Živilska industrija d.d. Ljubljana, Cimos d.d. Avtomobilska industrija, Koper, Triglav INT d.d., Telekom Slovenije d.d. Ljubljana…

FIPA i Ambasada BiH u Sloveniji nastavit će raditi na organiziranju poslovnog foruma BiH-Slovenija koji bi trebao biti održan krajem 2018. godine s ciljem pronalaska novih investitora za BiH.

Očekuje se angažman ambasadora na uspostavi suradnje s privrednicima i privrednim udruženjima Slovenije s ciljem nastavka trenda rasta slovenačkih investicija u BiH, te jačanja bh. izvoza.

Back To Top