skip to Main Content

Zamjenik predsjedateljice Izaslanstva Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Srednjoeuropske inicijative (PSSEI) Fehim Škaljić istaknuo je da turizam predstavlja višestruku potrebu zajednica u regionu, budući da je to privredna grana koja se najbrže razvija.

To je izjavio sudjelujući na sastanku Parlamentarnog odbora SEI-a, koji je o temi “Održivi turizam”, održan juče u Zagrebu.

– Ekonomija i turizam iskazuju visoku razinu regionalne prihvatljivosti – rekao je Škaljić te dodao da su, po podacima iz prošle godine, turisti ostvarili više od 1,3 miliona posjeta BiH, što je za gotovo 14 posto više u odnosu na 2016. godinu.

Napomenuo je da se turisti u BiH u prosjeku zadržavaju dva dana te se, s tim u svezi, trebaju razmatrati zajednički turistički projekti zemalja regije koji bi omogućili cirkulaciju turista u većem obimu nego što je slučaj danas.

– Razvoj regionalnih aktivnosti u turizmu vodi ka značajnijem ekonomskom utjecaju sa ukupnim učincima za zapošljavanje i bruto domaći proizvod u BiH – kazao je Škaljić, istakavši će zajednički rad i razmjena dostignuća u oblasti turizma omogućiti da zemlje regije dostignu potreban ekonomski napredak.

Usvojena je i Zajednička izjava, u kojoj su izaslanstva iz parlamenata Austrije, Bjelorusije, BiH, Bugarske, Hrvatske, Češke, Mađarske, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Rumunjske, Srbije, Slovačke i Ukrajine pozvali državne parlamente i vlade da uzmu u obzir značaj jačanja međusektorske suradnje u oblasti turizma i kulture prigodom predlaganja i provođenja zakonskih inicijativa.

Također, u izjavi je data preporuka svim državama članicama Europske unije (EU) da poduzmu napore koji će omogućiti maksimalno korištenje resursa u fondovima EU.

Zemljama koje su u procesu pregovaranja o članstvu u EU također je data preporuka da se blagovremeno pripreme za korištenje tih razvojnih mogućnosti, uključujući aktivno sudjelovanje u postojećim makro-regionalnim strategijama EU.

Back To Top