skip to Main Content
Dom Sindikata RSa DR

Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala u Federaciji Bosne i Hercegovine traži hitno održavanje sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća čija bi tema bila rasterećenje privrede i povećanje plaća radnicima u realnom sektoru. Tek onda bi trebalo razgovarati o reformskim zakonima predviđenim Reformskom agendom, saopćeno je iz tog sindikata.

Pismo s ovim stavovima sindikat je uputio predsjedniku Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH, federalnom premijeru, ministru energije, rudarstva i industrije, direktoru Udruženja poslodavaca FBiH i predsjedniku Saveza samostalnih sindikata BiH.

Imajuću i vidu cjelokupnu situaciju u privredi i realnom sektoru u FBiH te analizirajući stanje fiskalnih i parafiskalnih nameta, Samostalni sindikat radnika hemije i nemetala se više puta obraćao nadležnima tražeći poduzimanje konkretnih mjera na rasterećenju privrede i realnog sektora u FBiH, kako je to i predviđeno Reformskom agendom, navedeno je također u pismu.

– Prije svega, upućen je 17.03.2016. godine zahtjev za uvrštavanje tačke dnevnog reda ,,Razmatranje i usaglašavanje mjera za rasterećenje privrede u realnom sektoru FBiH ” na Ekonomsko-socijalno vijeće Federacije Bosne i Hercegovine te incijativa za izmjene i dopune Zakona o privrednim društvima 04.05. 2017. godine.

Radnici u realnom sektoru stvaraju nove vrijednosti i treba da budu rasterećeni, a ne dodatno opterećeni novim nametima. Sindikat predlaže da se prije svega usvoje konkretne mjere i aktivnosti koje će doprinijeti poboljšanju statusa radnika u realnom sektoru i rasterećenju privrede jer samo na takav način može biti podignut nivo zaposlenosti od kojeg će čitava Federacija Bosne i Hercegovine imati koristi – kaže se u pismu.

 

 

(FENA)

Back To Top