skip to Main Content

Sarajevo City Panorama

 

Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA) pokreće projekt Program mentoringa za startup firme 2016-2017 koji će osigurati  besplatan mentoring za 30 malih i srednjih preduzeća s područja Kantona Sarajevo (KS) i Istočnog Novog Sarajeva te im na taj način pomoći da postanu konkurentnija, prevaziđu trenutnu situaciju i pronađu najpovoljnija rješenja za buduće poslovanje.

Program se implementira uz Razvojnu podršku Evropskog fonda za jugoistočnu Evropu (EFSEDF). Javni poziv na koji se mogu prijaviti početnici u biznisu već je objavljen, a rok za prijave je 5. oktobar.

Menadžerica iz Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA) Sanela Dževlan pojasnila je da je SERDA ranije uspostavila program mentoringa uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju – JICA te da su do sada podržali više od 40 kompanija s područja sarajevske makroregije.

Kako je rekla, prednost imaju kompanije koje vode mlade osobe i žene koj dolaze iz proizvodno-uslužne djelatnosti.

Dževlan je također pojasnila da mentoring usluga predstavlja zajednički rad mentora i klijenta te da je prvi korak – dijagnoza preduzeća, i najvažniji, odnosno da je to korak kada će biti utvrđeno šta je potrebno nekoj firmi da unaprijedi svoje poslovanje.

Navela je neka od područja gdje pomoć može biti pružena, kao što su izrada biznis planova, marketing, vizuelni identitet te mogućnost pristupa finansijama.

Dodala je da besplatan program mentoringa podrazumijeva 50 sati mentoring procesa u periodu od šest mjeseci, koji se raspoređuju na ravnomjeran i najoptimalniji način.

Predstavnica firme Finance in Motion koja je savjetnik EFSEDF-a Mejra Juzbašić- Bajgorić podsjetila je da Evropski fond u BiH postoji duže od 10 godina te da djeluju u još 16 zemalja regije, a i šire.

Napomenula je da trenutni portofolio fonda u BiH iznosi oko 70 miliona eura, dodajući da se uglavnom radi o kreditnim sredstvima koje fond plasira mikrokreditnim organizacijama i bankama za razvoj mikro, malih i srednjih preduzeća.

Istakla je da su u BiH od postojanja fonda do danas uložili oko 2,5 miliona eura u razvoj kapaciteta partnerskih institucija, kao i razvoj finansijskog sektora.

Međutim, dosadašnje iskustvo im je pokazalo da je realan sektor bitan motor ekonomskog razvoja te je stoga izrazila zadovoljstvo zbog uspostavljanja kontakta sa SERDA-om.

Šef sektora za poslovni razvoj SERDA-e Asad Karišik naglasio je da im je cilj da firme u BiH učine što konkurentnijim kako bi se oduprle izazovima koje postavljaju firme iz susjednih ili dalekih zemalja prisutne na bh. tržištu.

Imajući to vidu, napomenuo je da je SERDA, zahvaljujući vlastitim i finansijskim sredstvima Vlade KS, formirala fond za podršku malim i srednjim preduzećima na području Sarajevskog kantona, a uz podršku Ministarstva privrede KS osigurali su subvencioniranje određenih kamata.

S tim u vezi, pozvao je sva mala i srednja preduzeća sa područja KS da apliciraju za ova sredstva, gdje mogu ostvariti kamate od čak 0,5 posto.

Back To Top