skip to Main Content
R.sikulje

Premijer Tuzlanskog kantona Jakub Suljkanović organizovao je juče interresorni sastanak na inicijativu JP Elektroprivreda BiH zbog neriješenih pitanja na objektu površinskog kopa Šikulje u Lukavcu.

Sastanak je organizovan kako bi bile ubrzane procedure i urgentno riješen problem pada proizvodnje uglja u ZD Rudnici Kreka, izazvan problemima u eksproprijaciji nekretnina na prvoj etaži, što opet direktno utiče na snabdijevanje ugljem TE Tuzla i likvidnost Rudnika Kreka, odnosno isplatu plaća zaposlenicima i obaveza prema državi.

Na sastanku je zaključeno da će sedam predmeta eksproprijacije nekretnina biti rješavano prioritetno a deblokadom će biti omogućen nastavak rudarskih radova. Akteri sastanka – ministrica pravosuđa i uprave Ivana Kulić, te predstavnici rudnika Kreka, Elektroprivrede BiH, pravosudnih institucija, Općine Lukavac i federalne rudarske inspekcije – zaključili su da će svako u okviru svojih nadležnosti pristupiti operativnom rješavanju.

Navedeno je da je zastoj u razvoju rudarskih radova doveo je do prekida proizvodnje i gubitka proizvodnje na mjesečnom niovu od 40.000 do 50.000 tona, a to direktno utiče na prihode rudnika Kreka, na isplatu plaća i uplatu poreza i doprinosa prema državi za 2.600 uposlenika.

Izvršni direktor za proizvodnju Elektroprivrede BiH Nevad Ikanović kazao je da je to preduzeće rudniku Kreka pomoglo s nedostajućih 3,5 miliona KM kako bi bila isplaćena plaća za februar, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK.

 

 

(FENA)

Back To Top