skip to Main Content
Šarović: Smanjiti Mogućnosti Prevara I Zloupotreba Kod Izvoza Jabuka U Rusiju

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović potvrdio je da se radi na ugovaranju sastanka s institucijama Ruske Federacije u vezi s pitanjem izvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine.

Izrazio je nadu da ruska suspenzija uvoza tog voća iz BiH neće trajati dugo budući da je njeno vremensko trajanje direktno vezano za pitanje obima mogućih šteta bh. proizvođačima.

Nadležna federalna služba Rusije treba da odblokira uvoz, a da bi se to desilo, iz te zemlje sugeriraju tržišnu eliminaciju i sankcioniranje subjekata odgovornih za zloupotrebe u trgovini s Ruskom Federacijom, izjavio je Šarović.

Nadležno ministarstvo Republike Srpske u međuvremenu je ukinulo rješenje izvoznom subjektu `Frutek kompani` iz Bijeljine, ustvrdio je također.

– U toku su aktivnosti u vezi s fitosanitarnim certifikatom koji se odnosi na bh. proizvoda, u konkretnom slučaju jabuka – naveo je ministar Šarović.

On navodi i da je Ministarstvo na čijem je čelu predložilo posebnu odluku s ciljem unapređenja registra o izdavanju rješenja za izvozne subjekte, odnosno o uvjetima koje moraju imati da bi izvozili na rusko tržište.

Ministar Šarović kaže da se u slučaj zloupotreba izvoza jabuka u Rusiju uključila i Agencija za istrage i zaštitu (SIPA), ali ne zna dokle su stigle te aktivnosti.

Problem s izvozom jabuka u Rusiju dodatno je usložnjen po bh. proizvođače ponovnom ruskom zabranom uvoza tog voća 22. januara.

Ruska strana tvrdi da je razlog zabrane to što kompanija iz Bijeljine nije izvozila domaće već jabuke porijeklom iz Poljske prepakivajući ih prethodno.

Ministar se nakon sjednice Vijeća ministara BiH osvrnuo i na pitanje izvoza mesa iz BiH u Tursku i ustvrdio da tu nema problema sistemske prirode, kao i da ovih dana počinje otkup mesa odnosno bikova u cijeloj BiH budući da su dvije kompanije dobile dozvolu turske direkcije da mogu izvoziti u tu zemlju.

Trenutno, tursku dozvolu nema firma „Bajra“ iz Travnika, napominje Šarović i dodaje da Turska zabranjuje i ukida dozvole kad procijeni da se izvoznici ne pridržavaju bilateralnih sproazuma o slobodnoj trgovini.

Šarović je kao resorni bh. ministar ugovorio mogućnost izvoza nove količine iskoštanog goveđeg mesa u Tursku, najmanje po 10.000 tona u ovoj i idućoj godini.

Pitanje izvoza mesa u Tursku dobilo je u javnosti negativne dimenzije po Bosnu i Hercegovinu kada su CNN Turk i “Sputnjik” nedavno objavili da je navodno iz BiH prodano 20 tona govedine u kojoj je otkrivena bakterija ešerihija koli.

Back To Top