skip to Main Content

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović mišljenja je da jedini način da se ponovo dobije dozvola izvoza u Rusku Federaciju nalaže da se ustanovi gdje je završilo 17.000 tona jabuka uvezenih prošle godine iz Poljske, da se identificiraju krajnji korisnici, kazne počinioci te da se o tome obavijesti ruska strana.

– Sve ostalo je spinovanje i bespotrebna priča. Treba da zajedno dođemo do rješenja koje je jedinstveno kako bi uspostavili takvu kontrolu da moguće zloupotrebe svedemo na najmanju moguću mjeru – smatra Šarović.

Napomenuo je da registar poljoprivrednih gazdinstava vode entiteti, Republika Srpska (RS) i Federacija BiH (FBiH) te da u trgovini sa Rusijom to nije sporno.

Također, dodao je da se i registar izvoznika u Rusku Federaciju vodi u RS-u i FBiH, ali da je za trgovinu sa Ruskom Federacijom neophodno da se taj registar objedini na jednom mjestu.

– Registri su entitetski i to niko ne dovodi u pitanje, ali kontakt tačka za trgovinu voćem i povrćem sa Ruskom Federacijom je Uprava za zaštitu zdravlja bilja. Tako je definisano zakonom, a što je definisano i protokolom koji smo prije godinu i po dana potpisali sa Ruskom Federaciojom – naveo je Šarović.

Po njemu je logično, što je posebno naglasio, da je i fitosanitarna inspekcija i inspekcija na granici entiteta, uključujući i registre.

Po njegovom mišljenju, najveći dio nadležnosti je u RS-u te bi stoga taj entitet, kada je u pitanju aktuelna situacija u vezi sa izvozomu Rusku Federaciju, trebao dati najveći doprinos.

Naglasio je da je namjera Ministarstva svanjske trgovine i ekonomskih odnosa da pooštre uslove te da predlože uslove koji će moguće zloupotrebe smanjiti na najman ju moguću mjeru.

– U tome treba da dobijemo podršku nadležnih entitetskih institucija. U suprotnom, ako neko želi da situacija bude ovakva kakva jeste, ona će ostati, ali izvoz jabuka u Rusku Federaciju neće krenuti – kazao je Šarović.

Podvukao je da se stvari moraju dramatično promijeniti i da nadležne institucije u RS-u trebaju otkrivati zloupotrebe kod izvoznih subjekata koje su oni upisali u registar.

 

(FENA)

Back To Top