skip to Main Content

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović primio je  u zajedničku posjetu ambasadora Kraljevine Španije u BiH José María Valdemoro Giméneza, ambasadora Italije Nicolu Minasia, te ambasadora Republike Slovačke u BiH Martina Kačoa.

Ambasadori su pozdravili usvajanje Okvirne energetske strategije u BiH, i istakli da su time Bosni i Hercegovini otvorena nova vrata za pristup bh. energetskog sektora evropskim fondovima, veći zamah u razvoju i jačanju investicionih aktivnosti. Uz usvajanje strateških dokumenta iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja te  zaštite životne sredine, u mandatu ministra Šarovića,  zaokružen je bitan strateški paket za razvoj zemlje, istakli su ambasadori tri zemlje.

Ambasadori su sa ministrom Šarovićem razgovarali  o pitanjima obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti koja će biti na dnevnom redu OSCE Mediteranske konferencije, u Španiji u oktobru 2018. godine, a kako je istaknuto, usvajanjem energetske strategije,  važnost učešća Bosne i Hercegovine na ovoj konferenciji, značajno će biti povećana.

Ministar Šarović najavio je da će se pitanje pristupa Bosne i Hercegovine Svjetskoj trgovinskoj organizaciji WTO aktuelizovati u prvoj polovini oktobra ove godine uz očekivanje da će se stvoriti ambijent za usvajanje Odluke o kvaliteti tečnih naftnih goriva i time ispuniti preostali uslovi za članstvo Bosne i Hercegovine u WTO-u.

 

 

Back To Top