skip to Main Content

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović i predstavnici Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja razgovarali su juče u Bosanskoj Gradišci s registrovanim izvoznicima voća i povrća za Rusku Federaciju.

Nakon što je polovinom prošlog mjeseca Ruska Federacija ukinula zabranu uvoza jabuka iz Bosne i Hercegovine, Šarović je istakao da se moraju poštovati sve predviđene procedure kako bi se zadržalo to tržište.

Istakao je da se ne smije ponoviti loše iskustvo kada je izvoz šet mjeseci bio zaustavljen zbog neodgovornih pojedinaca.

Šarović je potvrdio i da je na rusko tržište iz RS već otpremljeno 400 tona jabuke ranih sorti, a da će ukupna vrijednost izvoza u Rusiju dostići 100 miliona KM.

Na sastanku su voćari zatražili pojednostavljenje izvoznih procedura voća u Rusiju.

Predsjednik Udruženja voćara RS-a Dragoja Dojčinović je podsjetio na značaj izvoza u tu zemlju, posebno jer ove godine imaju rekordnu proizvodnju jabuke, šljive i kruške.

Voćari su ukazali i da sertifikat iz Vanjskotrgovinske komore, koji im je neophodan za izvoz, čekaju oko tri dana, što im stvara velike troškove.

Izrazili su i nezadovoljstvo, jer sastanku nisu prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede RS-a i Inspektorata, budući da bez svih relevatnih institucija ne mogu biti riješeni problemi koji prate izvoz u Rusiju.

(Fena)

 

Back To Top