skip to Main Content

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih poslova BiH Mirko Šarović, primio je juče u posjetu koordinatora ekonomskih i okolišnih aktivnosti OSCE-a u Beču, ambasadora Vuka Žugića i šefa misije OSCE-a u BiH Jonathan-a Moor-a. Predstavljeni su projekti regionalnog ekonomskog  povezivanja, te aktivnosti Arhus centara OSCE-a, čiji je cilj podrška institucijama BiH kroz programe dobrog upravljanja u oblastima antikorupcije, sprječavanja pranja novca i zaštite okoline.

Ministar Šarović izrazio je punu podršku projektima regionalnog povezivanja, posebno u oblasti trgovine i olakšavanja trgovinske razmjene, a kao primjer dobre prakse navedena je saradnja u okviru CEFTA-e, čije zemlje članice kontinuirano unaprjeđuju saradnju i  bilježe napredak u efikasnosti trgovinske razmjene. Ministar je posebno akcentirao potrebu povezivanja i integrisanog upravljanja rijekama, kao što je aktuelni projekat upravljanja rijekom Drinom, od koga će korist imati svi korisnici voda a posebno stanovništvo  koje živi u slivu rijeke Drine.

Posebno važnim ocijenjena su i pitanja izborne korupcije i zloupotrebe javnih resursa i medija,  uz zajednički zaključak da se ovi važni problemi moraju rješavati što hitnije i u čemu će svoj doprinos u okviru mandata, dati i misija OSCE-a.

 

Back To Top