skip to Main Content
Bec Sarovic

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izjavio je na ministarskom skupu u Beču da će inferiorna pozicija naše zemlje u energetskom sektoru uskoro postati prošlost.

– Naše mjesto je mjesto energetskog lidera u regionu, ukoliko reformišemo zakonodavstvo, prilagodimo ga evropskim standardima i pametno iskoristimo šanse koje nam se nude – istakao je Šarović, učestvujući na dvodnevnoj ministarskoj konferenciji i forumu o održivosti zemalja članica energetske zajednice.

Ministar Šarović je naglasio da Bosna i Hercegovina trenutno radi na cjelokupnoj strategiji svog energetskog sektora, koja će utrti put snažne energetske tranzicije zemlje i podstaći razvoj čiste energije i enegetske efikasnosti.

– Vjerujem da će poslije Samita za zapadni Balkan u Trstu 12. jula, inferiorna pozicija Bosne i Hercegovine u odnosu na ostale članice energetske zajednice, postati prošlost – istakao je.

Najviše pažnje, uoči održavanja Samita u Trstu, ministri su posvetili implementaciji pariskog sporazuma o enegertskoj efikasnosti i izmjeni ugovora o uspostavi energetske zajednice, kojoj će uskoro biti dodata legislativa iz oblasti klimatskih promjena i životne sredine.

Ministarskom skupu u Beču prisustvuje i komesar Evropske unije za proširenje i politiku susjedstva Johanes Han, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Back To Top