skip to Main Content

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, razgovarao je danas u Sarajevu s ambasadorom Rumunije u BiH Danom Constantinescu. Konstatovano je da Bosna i Hercegovina i Rumunija imaju kontinuirano dobru spoljnotrgovinsku saradnju, te da je izvoz iz BiH u ovu zemlju u stalnom porastu.

„Izvoz u Rumuniju u 2017.godini viši je za približno 30% u odnosu na prošlu godinu“, istakao je ministar Šarović,  dodajući da se rastuća tendencija izvoza nastavila i u ovoj godini te da je u prvom kvartalu 2018.godine zabilježen porast od oko 40%.

Posebna pažnja na sastanku posvećena je jačanju investiranja u Bosnu i Hercegovinu. Ambasador Rumunije je naglasila da Rumunija želi i dodatno ojačati saradnju sa BiH kroz povezivanje privrednih komora i preduzetnika.

Ministru Šaroviću uručen je poziv za učešće na panelu u okviru velikog Poslovnog foruma „Inicijative tri mora“,  koji će se sredinom septembra održati u Bukureštu i čiji je cilj ekonomsko povezivanje zemalja EU i zapadnog Balkana/država istočnog partnerstva EU.

 

Back To Top