skip to Main Content
SAD I Kina

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer najavio je da administracija te zemlje ima namjeru da uvede dodatne carine od deset posto na 200 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Zvaničnici administracije rekli su da će dvomjesečni proces omogućiti javnosti da komentariše predložene carine, prije nego što se popis finalizira tako da one neće stupiti na snagu prije septembra.

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa vrši tako pritisak u trgovinskom ratu sa Kinom, u kojem su prošle nedjelje uvedene carine na 34 milijarde dolara vrijedan kineski uvoz.

Peking je na to odgovorio recipročnim mjerama.

– Kao odgovor na kineske protumjere i s obzirom da Kina ne mijenja svoje prakse, predsjednik Trump je naredio trgovinskom predstavniku da krene u proces čiji je cilj nametanje carina od deset posto na dodatni uvoz vrijedan 200 milijardi dolara – naveo je Lighthizer.

Zabrinutost zbog povećanja carina u trgovini između SAD-a i Kine ranije su izrazile i Evropska unija kao i Rusija, koje su, također, pogođene američkim carinama na čelik i aluminijum, prenosi Al Jazeera.

Back To Top