skip to Main Content
Dalekovod

Republika Srpska kupuje struju, jer su Rudnik i Termoelektrana (RiTE) “Ugljevik” u tromjesečnom remontu, a ove godine na manju proizvodnju električne energije uticala je i nepovoljna hidrološka situacija, rekao je entitetski ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Tokom obilaska RITE “Ugljevik” rekao da je to preduzeće od 1. jula van pogona zbog kapitalnog remonta koji se, kaže, izvodi prvi put nakon 2010. godine.

– Za vrijeme kapitalnog remonta uglavnom se dešava da se električna enerija mora nabavljati izvana, a ove godine je zbog smanjenih padavina krajnje nepovoljna i hidrološka situacija na rijekama Drina i Trebišnjica na kojima je zasnovana proizvodnja struje u RS-u – rekao je Đokić u izjavi novinarima, ističući da će i to u konačnom zbiru utjecati na manje količine električne energije koje će se proizvoditi u RS-u, u ovom periodu godine.

Generalni direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović je rekao da je to preduzeće u prvih šest mjeseci ove godine s 37,5 posto učestvovalo u ukupnoj proizvodnji električne energije, što, kaže, nije lako nadomjestiti.

– Da je bilo kada RiTE ‘Ugljevik’ isključen s mreže to bi bilo veliki udar na energetski sistem RS – dodao je Popović.

Nakon kapitalnog remonta u ovom preduzeću će biti izvršena i ugradnja elektriofiltera, što je investicija vrijedna 20 miliona KM, kao i radovi na odsumporavanju, što je projekat vrijedan 80 miliona euera koji se izvodi sa japanskom kompanijom, a Vlada Japana dala je i kredit za realizaciju ovog procesa.

(FENA)

Back To Top