skip to Main Content

“Saradnja sa njemačkom ekonomijom je važna za razvijene, ali i za male ekonomije kakva je Republika Srpska, kojoj je Njemačka na trećem mjestu po obimu spoljnotrgovinske razmjene”, rekla je Dragica Ristić, direktor Privredne komore Republike Srpske, pred početak jučerašnjeg susreta „Perspektive saradnje sa njemačkom privredom“, koju je Komora organizovala u saradnji sa Predstavništvom njemačke privrede u BiH.

Prema njenim riječima, u prvom polugodištu ove godina Srpska je ostvarila razmjenu sa Njemačkom od 379 miliona KM, što predstavlja 8,7 odsto od ukupnog obima spoljnotrgovinske razmjene. Posmatrajući po proizvodima, Srpska najviše u Njemačku izvozi namještaj i pozivode drvoprerade, kao i dijelove za obuću, a najviše uvozi automobile i proizvode metalske industrije.

“U poslovanju Republike Srpske i Njemačke rastao je izvoz, ali i uvoz i deficit u međusobnoj spoljnotrgovinskoj razmjeni je i dalje dosta izražen, dok se pokrivenost uvoza izvozom kreće 70 odsto”, istakla je Ristić.

Direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH Sven Thorsten Potthoff rekao je da u BiH trenutno posluje 250 njemačkih privrednih subjekata, naglasivši da postoji interes za veće prisustvo njemačkih firmi jer za to postoje veliki potencijali.

“Njemački privrednici na ovim područijima vide interes za angažovanje zbog toga što su proizvodni troškovi mnogo niži nego u zapadnim evropskim zemljama, kao i što u BiH još postoji određeni nivo stručne radne snage”, kazao je Potthoff.

Direktor preduzeća „PMP Jelšingrad“ iz Gradiške, koje se bavi proizvodnjom velikih čeličnih konstrukcija, Branislav Banjac rekao je da postoje veoma veliki potencijali saradnje sa vrlo razvijenom njemačkom privredom, dodajući da će ovo preduzeće sigurno povećati obim izvoza svojih proizvoda na njemačko tržište. Dodao je da se domaća privreda treba usmjeravati na proiozvodnju gotovih i proizvoda većeg stepena finalizacije.

Back To Top