skip to Main Content

Vlada Rs

 

Republika Srpska (RS) će se naredne sedmice zadužiti za novih 55 miliona KM.

Na Banjalučkoj berzi najavljena je prodaja i obveznica RS-a vrijednih 40 miliona KM, kao i trezorskih zapisa u iznosu od 15 miliona KM.

Ovaj bh. entitet emituje obveznice i trezorske zapise kako bi osigurao sredstava po osnovu finansiranja budžetskih izdataka u ovoj godini.

Već u ponedjeljak, 5. septembra, RS će na Banjalučkoj berzi ponuditi na prodaju entitetske obveznice od 40 miliona KM, a ne kako je ranije bilo najavljeno 20 miliona.

U javnom pozivu za upis i uplatu emisije obveznica RS-a je navedeno da je kamatna stopa fiksna i na godišnjem nivou iznosi 4,5 posto. Rok dospjeća ovih dugoročnih hartija od vrijednosti je sedam godina.

Predsjednica Vlade Željka Cvijanović ranije je rekla da je procijenjeno da postoji interes i mogućnost da se, umjesto u iznosu od 20 miliona, prodaju obveznice u vrijednosti od 40 miliona KM.

U javnom pozivu Ministarstvo finansija RS-a je za 8.septembar najavilo i prodaju trezorskih zapisa, u vrijednosti od 15 miliona KM, a datum dospjeća je mart naredne godine.

Tokom prošle godine u RS je izvršeno pet emisija dugoročnih obveznica u ukupnoj nominalnoj vrijednosti  241,3 miliona KM.

Na kraju 2015. stanje duga po osnovu emitovanih dugoročnih obveznica iznosilo je 534,5 miliona KM.

Lani se RS i kratkoročno zadužila emisijom trezorskih zapisa u iznosu od 86,2 miliona KM.

Back To Top