skip to Main Content
1412

U sklopu priprema za rekonstrukciju uzletno-sletne piste na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji dijela parkirne platforme za zrakoplove. Građevinski radovi se odvijaju 24 sata dnevno, a stručne službe aerodroma Sarajevo poduzele su niz organizaciono-tehničkih mjera kako izvođenje radova ne bi utjecalo na sigurnost i redovnost zračnog prometa.

Radovi bi trebali biti završeni početkom idućeg mjeseca. Vrijednost investicije je blizu 800.000 KM, bit će rekonstruirano oko 3.500 m2 postojeće parking platforme, odnosno zamijenjeno novim slojevima i završnom betonskom pločom debljine 30 centimetara, a sve u skladu s međunarodnim ICAO standardima.

Rekonstrukcija se vrši zbog  problema u eksploataciji dijela platforme, konkretno zbog problema s  kolotrazima koje su uzrokovali točkovi zrakoplova na parking pozicijama, a zbog čega je vrlo češto bilo neophodno vršiti zamjenu asfalta na tim dijelovima platforme. Riječ je o faznoj rekonstrukciji platforme, u periodu od više godina, koja će omogućiti novi period eksploatacije od minimalno 20 godina. Prva faza rekonstrukcije je uspješno završena 2014. godine kada je rekonstruirano oko 1600 m2 platforme, saoćeno je iz Službe za odnose s javnošću J.P. Međunarodni aerodrom “Sarajevo” d.o.o.

Back To Top