skip to Main Content

Na ovogodišnjoj konferenciji “Reconnect” koja se danas održava u sarajevskoj Vijećnici jedan od fokusa događaja bit će umrežavanje potencijalnih investitora iz bh. dijaspore i u sektoru proizvodnje. Iz organizacije konferencije poručuju da su među učesnicima već najavljeni brojni uspješni investitori. Njihove priče upućuju da postoji veliki potencijal bh. dijaspore da doprinese premještanjem proizvodnje u BiH i otvaranjem novih radnih mjesta u domovini.

“Ključni fokus kada je u pitanju proizvodni sektor jeste obrada metala, plastike i proizvodnja građevinskih materijala. Prema posljednjim analizama imamo 1.538 aktivnih kompanija u ovim sektorima u BiH, koje zapošljavaju preko 40.000 osoba i bilježimo brojne slučajeve bosanskohercegovačke dijaspore koja ulaže u ovaj sektor”, poručuju iz Reconnecta.

Treći “Reconnect” je podržao USAID “Diaspora Invest” projekat koji kroz grant program i tehničku podršku već radi sa brojnim kompanijama pokrenutim investicijama iz bh. dijaspore u ovome sektoru.

“Ove kompanije su najčešće 100% izvozne, osiguravaju redovna primanja, stalno zapošljavaju nove kadrove, ulažu u edukaciju zaposlenika, te imaju sigurna tržišta u Evropskoj uniji. Sektor bilježi porast prihoda od 14,47%, porast neto dobiti od 10,43% i porast broja zaposlenih za 6,59% prema podacima za prošlu godinu. Ukupna neto dobit ovog sektora premašuje 370 miliona konvertibilnih maraka. Dijaspora daje značajan doprinos privlačenju investicija. Putem Reconnecta nastojaćemo pokrenuti nove priče”, dodaju iz “Reconnecta”.

Back To Top