skip to Main Content

Industrija

 

Industrijska proizvodnja u Bosni i Hercegovini u augustu ove godine  u poređenju s istim mjesecom lani, kalendarski prilagođena, bilježi rast za 2,5 posto.

Prema podacima  Agencije za statistiku BiH, u augustu ove godine u poređenju s augustom lani industrijska proizvodnja bilježi rast u području ‘proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom i plinom’ za 10,6 posto, u području ‘vađenje ruda i kamena’ za sedam posto, dok je u prerađivačkoj industriji zabilježen pad za 0,1 posto.

Posmatrano po oblastima djelatnosti, u ovom periodu najveći rast zabilježen je u oblastima ‘proizvodnja osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih preparata’ (50,9 posto) i ‘štampanje i umnožavanje snimljenih zapisa’ (36 posto). Najveći pad zabilježen je u oblastima ‘proizvodnja ostalih prijevoznih sredstava (77,4 posto) i ‘proizvodnja računara, elektronskih i optičkih proizvoda’ (45,1 posto).

U  osam mjeseci u odnosu na isti period prošle godine industrijska proizvodnja, kalendarski prilagođena, bilježi rast od od 3,8 posto.

 

 

Izvor: FENA

Back To Top