skip to Main Content

Bosansko-podrinjski kanton Goražde juče su posjetili predstavnici OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) i JP Autoceste FBiH koji su ujedno i članovi Odbora za praćenje realizacije Projekta izgradnje brze ceste Goražde-Sarajevo.

Cilj posjete bili su razgovori o onome što je do sada urađeno na ovom projektu, te osiguranju preostalih sredstava za njegovu realizaciju.

Premijer Bosansko-podrinjskog kantona Goražde Emir Oković istakao je da su u sastavu odbora i predstavnici kantona te podsjetio da su u toku aktivnosti na realizaciji prve faze projekta u okviru kojeg je raspisana tenderska procedura za izgradnju tunela Hranjen.

Također,  kazao je da se paralelno s ovom procedurom provode i aktivnosti na obezbjeđenju finansijskih sredstava za realizaciju druge faze projekta.

– Znamo da je preostali potrebni dio za realizaciju projekta oko 100 miliona KM i mi zapravo na ovaj način upoznajemo predstavnike druge strane o svim elementima projekta, njegovoj prihvatljivosti, načinu finansiranja i eventualnog vraćanja ovih sredstava – pojasnio je premijer Oković.

Nakon detaljnijih razgovora, istaknuto je da bi ponuđeni uslovi saradnje bili veoma povoljni i prihvatljivi za Bosansko-podrinjski kanton Goražde.

– Značajan dio sredstava je već obezbjeđen putem BH Telekoma, što u situaciji stvaranja ukupne finansijske konstrukcije je jako povoljna činjenica – kazao je premijer te dodao da bi, prema planu JP Autoceste Federacije, prvi radovi na trasi trebali započeti u ovoj godini, iako njihov početak ovisi od okončanja same tenderske procedure.

Predstavnica Odjela za javni sektor OPEC Fonda za međunarodni razvoj (OFID) Arij Senussi iskazala je zadovoljstvo  sastankom.

– OFID je kao fond za razvoj saobraćajne infrastrukture zainteresovan za finansiranje ovog projekta. Kada sagledamo sve vezano za projekat i tehničke detalje, nadamo se da bi to moglo biti veoma brzo. Nakon što sagledamo sve detalje, sa svih aspekata ovog projekta, mi ćemo otići i obratiti se našem menadžmentu a možemo reći da ne nailazimo ni na nikakve probleme u realizaciji ovog projekta – kazala je Senussi.

OPEC Fond za međunarodni razvoj (OFID) je razvojna finansijska institucija osnovana od zemalja članica OPEC-a 1976. godine i služi kao linija za pružanje pomoći zemljama u razvoju. U saradnji s međunarodnim donatorima i partnerima, OFID radi na stimulisanju ekonomskog rasta i ublažavanju siromaštva u zemljama koje se nalaze u nepovoljnom položaju.

Back To Top