skip to Main Content
Autoput Banjaluka 001

Izgradnja prstena autoputa na jučer dogovorenoj trasi, koja bi spajala Sarajevo i Beograd, predstavlja megaprojekat i to bi mogla biti jedna od najboljih stvari koja se desila Bosni i Hercegovini, samo ako budemo dovoljno pametni da je iskoristimo – kazao je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović za BHRT.

Po njegovim riječima, trasa od Sarajeva preko Zenice, Tuzle, Brčkog, Bijeljine, Beograda, Požege, Višegrada, pa natrag do Sarajeva, čini projekat dužine 350 km, od toga 270 km u BiH, a koji bi, ako bude realiziran, dao ogroman poticaj zapošljavanju ljudi i saradnji.

– To je sjajan projekat, koji bi bio izveden bez kredita, bez ikakvog učešća BiH, praktično, za nas besplatno – rekao je Izetbegović gostujući u Dnevniku 2 BHRT-a.

Potvrdio je da se iz Srbije i Republike Srpske insistiralo na tome da trasa autoputa bude izgrađena u pravcu preko Požege i Višegrada, ali to Sarajevu nije odgovaralo, jer navedeno područje nije bilo dovoljno frekventno.

Tada je, kazao je Izetbegović, prijatelj iz Turske ponudio da pomogne izgradnju prstena koji bi obuhvatio obje predložene trase, a prvi sastanak o realizaciji projekta mogao bi biti održan već sljedeće sedmice.

Izetbegović je, komentirajući zamjerke koje su na njegov račun zbog sastanka sa presjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i predsjednikom Turske Recepom Erdoğanom uputile kolege iz Predsjedništva BiH, rekao kako je poznato da u BiH ne postoje usaglašeni stavovi.

 

 

(FENA)

 

Back To Top