skip to Main Content

Pod motom “Sigurno i pametno surfajte Internetom” Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Ambasadom Švicarske u Bosni i Hercegovini i Međunarodnim forumom solidarnosti – EMMAUS, juče je u Sarajevu predstavilo publikaciju “Priče sa Interneta” koja na slikovit način, kroz strip, prikazuje situacije u koje djeca i mladi, naročito rizične skupine, mogu doći nepromišljenim i nesmotrenim korištenjem interneta i ostalih informacionih i komunikacionih tehnologija. Tom prilikom, partneri su potpisali i pismo namjere o saradnji u izradi brošure “Priče sa Interneta”.

Prisutnima se obratio Ismir Jusko, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine, koji je istakao kako će Ministarstvo i ubuduće raditi na društveno korisnim projektima poput ovog.

”Roditelji, edukatori i profesori imat će jedan od alata koji će im pomoći da našoj mladoj generaciji objasne na koje sve načine mogu upasti u zamke na internetu, kao i kako preventivno djelovati na negativnu posljedicu korištenja interneta. Neke od ovih priča traže podršku nastavnika, učitelja, ali i roditelja, a brošura će im omogućiti da se djeci približe na jednostavniji način. Jedna ovakva brošura pomaže da naše životno iskustvo pomogne da djeca ne odu na stranputicu”, naglašava ministar Jusko.

Ministar Jusko je naglasio da će elektronska verzija brošure na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku biti dostupna na web stranicama www.mkt.gov.ba, www.sigurnodijete.ba i www.eurcenter.net, te da će Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine u toku ove sedmice poslati u elektronskom obliku ”Priče sa interneta” svim ministarstvima obrazovanja u Bosni i Hercegovini sa ciljem preventivnog djelovanja na negativne aspekte korištenja interneta od strane djece i mladih.

Andrea Rauber Saxer, ambasadorica Švicarske u Bosni i Hercegovini, kazala je da je ključni cilj  “Priča sa interneta” da djeca i mladi shvate poruku pametnog surfanja.

„Pozivam svu djecu, roditelje i učitelje da se upoznaju sa Mrežićima, normalnom luckastom porodicom, koja se suočava sa raznim avanturama putem interneta. Zapravo, ovo su priče iz stvarnog života koje su čitljive i lake za pamćenje, ali nas istovremeno uče kako pametno surfati internetom“, objašnjava ambasadorica Rauber Saxer.

Amela Efendić, šefica Ureda Međunarodnog foruma solidarnosti – EMMAUS u Sarajevu i menadžerica SOS linije za prijavu zlostavljana na internetu, kazala je da je ključ borbe protiv krivičnih djela na internetu upravo u edukaciji i ovakvim publikacijama.

„Ključ je u prevenciji i podizanju svijesti o ovim pojavama i tehnologijama kojima smo danas izloženi u kojima se naša djeca neminovno bolje snalaze nego mi, roditelji“, naglašava Efendić.

Preuzimanje švicarske i bh. verzije brošure je omogućeno svima koji žele da je promoviraju, koriste ili distribuiraju, i to besplatno.

 

 

Back To Top