skip to Main Content

PRAKTIKUM ZA PRIMJENU UGOVORA IZ ZAKONA O OBLIGACIONIM ODNOSIMA I UGOVORA ROBNOG PROMETA

95,00 KM

  • cijena-u-eur: 85
SKU: 000031 Kategorija:

Opis

(primjeri ugovora, tužbi i sudska praksa)

Autori: Mensur Hadžimusić, Haso Tajić i Vladimir M. Simović

Knjiga predstavlja praktični priručnik iz obligacionog prava koji u sebi, uz potrebne teoretske odrednice pojedinih instituta obligacionog prava, prvenstveno, sadrži brojne primjere različitih modela obligacionih ugovora, tužbi i drugih sudskih podnesaka vezanih za primjenu obligacionog prava, te obimnu sudsku praksu iz različitih obligacionopravnih odnosa. Za svaki od obligacionih ugovora obrađenih u ovoj knjizi navedene su bitne karakteristike i kratke naznake. Ponuđeni su i ogledni modeli svih tih ugovora, koji mogu biti od velike koristi za sve one koji primjenjuju ili proučavaju obligaciono pravo.

Kvalitet ovog priručnika proizilazi iz činjenice da je odabrana i obrađena sudska praksa iz različitih razdoblja, odnosno obuhvata vrijeme od početka primjene Zakona o obligacionim odnosima do najaktuelnije sudske prakse. Tako se svim zainteresovanim pruža mogućnost da, sagledavajući i analizirajući sentence sudskih odluka iz različitih perioda primjene Zakona o obligacionim odnosima, dobiju uvid i stvore vlastiti sud o odnosu između konkretnih društvenih okolnosti i odgovarajuće primjene normi obligacionog prava.

S obzirom na to da se naš pravni sistem nalazi u procesu sveobuhvatne tranzicije, ova publikacija može da ima i određen značaj u stvaranju ocjene o dosadašnjoj uspješnosti i načinima primjene bitnih instituta obligacionog prava, što posredno može uticati i na donošenje procjena o nekim budućim aktivnostima u oblasti reforme obligacionog prava.

Cijenimo da će knjiga biti od velike koristi svima koji se svakodnevno bave primjenom normi obligacionog prava: sudijama, advokatima, ostalim pravnicima, menadžerima u privrednim društvima. Isto tako, može biti i neophodan priručnik za sve one koji izučavaju pravo kao što su: studenti na redovnim, postdiplomskim i doktorskim studijima, naučni radnici, te svi oni koji imaju potrebu da dođu do odgovarajućih odgovora i saznanja kao se primjenjuju brojni propisi obligacionog prava.

Back To Top