skip to Main Content

PORODIČNO PRAVO U PRAKSI

99,00 BAM

  • cijena-u-eur: 90
SKU: 000081 Kategorija:

Opis

Autori: Prof. dr Duško Medić i Haso Tajić

Autori su našoj pravničkoj javnosti ponudili još jedno vrijedno djelo iz oblasti porodičnog prava. Iz mnoštva dostupnih izvora, u knjigu su uvrštene znalački birane najznačajnije odluke Vrhovnog suda BiH i ostalih sudova u BiH, donesene prije raspada SFRJ, ali i odluke vrhovnih sudova (i ostalih sudova) entiteta, donesene poslije nastanka BiH kao samostalne države. Ovo djelo po svom domašaju i potpunosti prevazilazi državne okvire Bosne i Hercegovine, jer su autori u knjigu uvrstili i sudsku praksu vrhovnih i ostalih sudova republika bivše SFRJ, kao i sudsku praksu sudova samostalnih država koje su proistekle iz SFRJ.

U knjizi se ukazuje na međunarodne standarde iz ove oblasti definirane Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koja, prema Ustavu BiH (članak II. 2. Ustava), ima supremaciju nad svim domaćim zakonima i direktnu primjenu u Bosni i Hercegovini. Na koji način primjenjivati standarde iz Europske konvencije, autori ukazuju na to kroz odgovarajuće odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, date u posebnim prilozima na kraju knjige.

Knjiga će poslužiti stručnjacima i praktičarima ne samo u BiH već i u regionu, ali i onima koji se tek upoznaju sa ovom granom prava.

Format B5 – 912 strana

Back To Top