skip to Main Content

U okviru projekta pod nazivom „Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH“ u Kaknju je u srijedu, održana treća po redu radionica o upravljanju otpadom na kojoj se još jednom obrađivala tema energetskog iskorištavanja otpada.

U radionici su osim stručnjaka sa Mašinskog fakulteta Zenica učestvovali i predstavnici Tvornice cementa Kakanj, agencije REZ, Općine Kakanj, Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva za prostorno uređenje, promet i komunikaciju i zaštitu okolina ZE-DO kantona, Fonda za zaštitu okoliša te drugih institucija i privrednih subjekata. Radionicu je u ime domaćina, Tvornice cementa Kakanj, otvorio Izudin Neimarlija, izvršni direktor za proizvodnju i tehnička pitanja.

Radionicu je vodio i moderirao prof. dr Šefkija Goletić koji je istakao da uprkos mnogobrojnim koracima urađenim na polju upravljanja otpadom, BiH uveliko kaska za ostalim državama u regiji a pogotovo u odnosu na EU.

Prof.dr. Jovan Sredojević je prezentirao detaljne analize potencijalnih mogućnosti energetskog iskorištavanja otpada u cementnoj industriji. Naveo je da u komunalnom otpadu leži velika količina energije koja je trenutno zarobljena, a mogla bi se iskoristiti kako ekološki tako i ekonomski. Ponovo je istakao da se veoma mali procenat otpada, manje od 10%, izdvaja i ponovo koristiti, a potencijal je mnogo veći i kreće se do 60%.

Doc.dr. Džafer Dautbegović predstavio je različita iskustva u iskorištavanju otpadnih materijala kao alternativnog goriva u cementnoj industriji, navodeći da je odnedavno pokrenuta i proizvodnja goriva iz otpada u BiH, ali da su to veoma male količine i da se ne mogu koristiti u svim postrojenjima, te da je to polje na kojem se intenzivno treba raditi.

Doc.dr. Nusret Imamović prezentirao je mjerenja emisija iz postrojenja Tvornice cementa Kakanj uz upotrebu starih guma kao alternativnog goriva u iznosu do 10% ukupnog goriva. Zaključak je da su sve emisije u skladu sa propisima, te da se vjerovatno mnogo značajniji rezultati mogu očekivati kada se poveća procent učešća goriva iz otpada.

Posljednju prezentaciju imali su članovi kakanjskog udruženja CEKOR koji su su implementirali projekat sa osnovnim i srednjim školama u Kaknju edukujući buduće edukatore koji sada rade na vršnjačkoj edukaciji mladih o važnosti razdvajanja otpada i njegovoj upotrebi.

Ova radionica pretposljednja je u nizu aktivnosti koje se implementiraju u sklopu projekta “Prerada komunalnog otpada kao alternativnog goriva u industriji cementa u BiH”, čija je realizacija počela 2015. a završava finalnom konferencijom koja će se održati u Zenici 19. juna. Nosioci projekta su Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ) kroz Program njemačkog Saveznog ministarstva za privrednu saradnju i razvoj – develoPPP.de i Tvornica cementa Kakanj. Partneri u projektu su REZ agencija i Mašinski fakultet Univerziteta u Zenici.

Back To Top