skip to Main Content

Prevent grupacija dobitnik je “Srebrenog pečata“, nagrade za najuspješniji privredni subjekt u Bosni i Hercegovini. Ovo prestižno priznanje dodijeljeno je na gala svečanosti “100 najvećih u BiH“ koje su zajednički organizovale Poslovne novine, bonitetna kompanija LRC BIS te Vanjskotrgovinska komora BiH uz partnere Addiko Bank i EuroExpress.

Predstavljeni su i rezultati istraživanja projekta “100 najvećih u BiH“ prema kojima je privreda Bosne i Hercegovine uprihodovala 29,2 milijarde KM u 2017. godini uz ukupnu dobit kompanija od 625 miliona KM i izvoz od 11,5 milijardi KM. Najuspješnijim bh. kompanijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama uručena su priznanja, a kompletni rezultati istraživanja dostupni su u tradicionalnom specijalnom izdanju publikacije Poslovnih novina – «100 najvećih u BiH», koja predstavlja godišnji pregled uspješnog poslovanja domaće privrede.

“U narednom periodu planiramo otvaranje ovih fabrika u kome će biti zaposleno preko 500 novih uposlenika. Prema konsolidovanim podacima Prevent je nastavio rast i u 2017. smo ostvarili rekordan izvoz veći od 650 miliona KM, kao i rast broja uposlenih. Dodatno smo ojačali prisustvo u segmentu namještaja i mode gdje smo ostvarili saradnju sa vodećim proizvođačima namještaja. U autoindustriji nastavljamo rast i ove godine obilježavamo proizvodnju milionite garniture autopresvlaka“, naveo je predsjednik uprave Prevent grupacije, Haris Rahman.

“Ovakve pozitivne priče potrebne su bh. javnosti. Ovi egzaktni rezultati pokazuju da su privrednici zaslužni za ekonomski razvoj BiH i njihove potencijale želimo iskoristiti i u budućnosti. Uvjeren sam da ćemo već naredne godine svjedočiti još većem rastu bh. ekonomije“, istakao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić, te iskoristio priliku da čestita ženama u biznisu koje su naveo je, potpuno zasluženo dobile svoju kategoriju u okviru projekta.

Prvi put u okviru projekta «100 najvećih u BiH» realizirano je i istraživanje “Žene u biznisu“. Vodeće kompanije na čelu sa ženama ostvarile su 3,2 milijarde KM od čega je 205,3 miliona dobiti, 793,3 miliona izvoza i 14 804 zaposlenih.

Male, srednje i velike kompanije rangirane su u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka,

Back To Top