skip to Main Content

PITANJE: Državni službenik je stekao uslove za prestanak radnog odnosa usljed navršenja 40 godina penzijskog staža. Prije prestanka radnog odnosa doneseno je rješenje o korištenju godišnjeg odmora za tekuću godinu, ali isto nije zaprimio jer je otišao na bolovanje. Po zaključenju bolovanja doneseno je novo rješenje o godišnjem odmoru, a ranije stavljeno van snage, jer je prošlo vrijeme za korištenje godišnjeg odmora po starom rješenju dok se nalazio na bolovanju (sa danom okončanja godišnjeg odmora bit će i prestanak radnog odnosa). Dakle, prije nekoliko mjeseci ispunjeni su uslovi za prestanak radnog odnosa državnog službenika, a s obzirom na pomenute okolnosti nije doneseno rješenje o prestanku radnog odnosa.

  • – Da li državnom službeniku koji se nalazi na bolovanju, a koji je stekao uslove za prestanak radnog odnosa, možemo donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa?
  • – Da li državnom službeniku koji se nalazi na korištenju godišnjeg odmora, a koji je stekao uslove za prestanak radnog odnosa, možemo prekinuti godišnji odmor, a za preostali dio isplatiti naknadu i donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa?
  • Od Agencije za državnu službu Federacije BiH dobili smo dopis da smo državnom službeniku obavezni donijeti rješenje o prestanku radnog odnosa zbog navršenih 40 godina penzijskog staža i da ne možemo produžavati radni odnos nakon nastupa navedenih činjenica (iako se nalazi na bolovanju i ako nije iskoristio godišnji odmor za tekuću godinu) ili će u suprotnom obavijestiti nadležnu upravnu inspekciju.

 

ODGOVOR:

 

Ovaj sadržaj je dostupan samo pretplatnicima!
PRIJAVITE SE

Ako ste zainteresovani za pretplatu kontaktirajte nas na mail: prodaja@privrednastampa.biz

PRETPLATA NA ČASOPIS ZIPS

PRETPLATA NA ČASOPIS SUDKSA PRAKSA

Časopis ZIPS

Back To Top