skip to Main Content

Novalic Heidari

 

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio je juče u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, u nastupnu posjetu, novoimenovanog ambasadora Islamske Republike Iran u Bosni i Hercegovini Mahmouda Heidarija.

Ocjenjujući odnose dviju zemalja izuzetno bliskim i prijateljskim, sagovornici su se složili da postoji veliki prostor za proširenje saradnje u oblasti ekonomije. To dobija posebno značenje nakon ukidanja međunarodnih ekonomskih sankcija prema Islamskoj Republici Iran i predstavlja novu stranicu u međusobnim odnosima.

Posebno su istaknute mogućnosti za razvoj saradnje u oblasti turizma, poljoprivrede i stočarstva, drvne industrije, petrohemije, nano tehnologija, u čemu je Iran jedna od vodećih zemalja svijeta, te kulture. Dogovoreno je uspostavljanje bližih kontakata federalnih ministarstava koja su neposredno vezana za privredu i ekonomskog odjela Amabasade Irana.

Iranski ambasador je uputio poziv premijeru Novaliću da s delegacijom privrednika  iz BiH posjeti Iran kojom prilikom bi bili predstavljeni potencijali naše privrede. Također, najavio je mogućnost posjete iranskih investitora BiH, istakavši velike potencijale privrede u Federaciji BiH. Naglasio je da je vrijeme za produbljivanje odnosa dviju zemalja na svim poljima.

– Odnosi između Irana i Bosne i Hercegovine, bez obrira na blokade, nikada nisu prestali funkcionisati. Mi kao mala zemlja trebamo velike prijatelje, a to u Iranu imamo – naglasio je premijer Novalić.

Back To Top