skip to Main Content
Vlada Rs

Premijerka Republike Srpske (RS) Željka Cvijanović razgovarala je sa delegacijom Svjetske banke, koju je predvodio regionalni potpredsjednik za Evropu i Centralnu Aziju Siril Miler, o aktuelnim ekonomskim i finansijskim temama u kontekstu rezultata koje je entitetska vlada ostvarila provođenjem reformskih mjera.

Bilo je riječi i projektima koji se implementiraju u RS, a odnose se na “Željeznice RS-a”, projekt DPL-a i projekt podrške zapošljavanju.

-Predstavnici Svjetske banke čestitali su Vladi RS-a na uspješno provedenim projektima, posebno na danas potpisanom projektnom sporazumu koji se odnosi na restrukturisanje Željeznica RS, kojim će ovo preduzeće biti finansijski održivo – saopćeno je nakon sastanka.

Razgovarano je i o mogućnosti nastavka programa energetske efikasnosti za koji postoji velika zainteresovanost, naročito lokalnih zajednica u RS.

Predstavnici Svjetske banke predstavili su regionalni transportni projekat u koji bi bilo uključeno šest zemalja zapadnog Balkana i kojim bi se otvorile značajne mogućnosti za unapređenje saradnje i na trgovinskom planu.

Prethodno su ministar finansija RS-a Zoran Tegeltija sa regionalnim potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Silirom Milerom potpisao je projektni sporazum za restrukturisanje Željeznica RS-a.

Ugovor o kreditu za restrukturisanje Željeznica RS-a, kojim je između ostalog, predviđeno smanjenje broja radnika za 1.000, iznosi 51,3 miliona eura.

Back To Top