skip to Main Content

Kroz model javno-privatnog partnerstva Tuzlanski kanton bi mogao imati višemilionske koristi, a uz pomoć tih projekata posao bi dobilo oko 5.000 radnika pokazale su analize koje je za potrebe Tuzlanskog kantona uradio Ekonomski institut u Sarajevu.

Tuzlanski kanton je donio Zakon o javno-privatnom partnerstvu s kojim je usklađen nedavno usvojen Zakon o koncesijama.

Ministarstvo privrede TK-a i USAID/ZGIP projekt, uz podršku Ekonomskog instituta u Sarajevu, održali su juče u Tuzli prezentaciju procjene potencijalnih ekonomskih efekata nove regulative javno-privatnog partnerstva u TK-u.

Premijer TK-a Jakub Suljkanović rekao je da će uslijediti izrada kataloga projekata za javno-privatno partnerstvo, nakon čega treba pokrenuti određene projekte po tom modelu.

Dodao je da je taj kanton, zajedno sa Zeničko-dobojskim, u Federacji najdalje odmakao kad je u pitanju pravna regulativa za tu oblast.

Prezentacija potencijalnih ekonomskih efekata za TK-a izazvala je veliku pažnju predstavnika javnih institucija i privrednih društava.

Suljkanović je istakao da to za TK može značiti puno posebno kad je riječ o potencijalnim investitorima jer im pruža pravnu sigurnost, a može rezultirati povećanjem zaposlenosti i ukupne ekonomske aktivnosti u kantonu.

Pomoćnica ministra privrede TK-a Erna Kusturica navela je da je u tom kantonu trenutno u toku identifikacija potencijalnih projekata i priprema godišnjih i trogodišnjih planova koji će poslužiti za izradu prvog kataloga javno-privatnog partnerstva u TK-u.

Imajuću u vidu mogućnosti koje javno-privatno partnerstvo može ponuditi u smislu privlačenja i domaćih i stranih investicija u sektore poput zdravstva, sporta, kulture, turizma, infrastrukture, te drugih javnih usluga, intenziviranje primjene JPP će automatski otvoriti i nove šanse za rast investicija, rečeno je na prezentaciji.

 

FENA

Back To Top