skip to Main Content

20161117 124418 640×336

 

Privredna komora Rumunije organizovala je Generalnu skupštinu Asocijacije balkanskih komora (ABC) u Bukureštu. Predsjednici privrednih komora Balkana, nakon dvije godine pauze, okupili su se na jednom mjestu kako bi razgovarali o zajedničkim ciljevima i izazovima sa kojima se suočavaju.

Nakon uvodnog obraćanja predsjednika Privredne komore Rumunije g. Mihaila Darabana, prisutnim se obratio predsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine doc.dr.sc. Bruno Bojić koji je ovom prigodom istakao značaj unapređenja suradnje između zemalja članica ABC-a. Takođe, predsjednik Bojić je iskoristio prigodu da najavi i pozove prisutne na predstojeći CEI Poslovni forum koji će se održati u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH polovinom decembra mjeseca tekuće godine.

Govoreći o regionu Balkana predsjednik Bojić je istakao da bez obzira na loš imidž regiona, koji je okarakterisan kao nestabilan, nijedan od investitora koji je započeo poslovanje u regionu nije povukao svoje investicije nego ih je proširio. Mir, proizvodnja, trgovina i usluge, uz međusobno uvažavanje, nude prosperitet, kako je istakao predsjednik. On je ukazao i na važnost uvođenja dualnog obrazovanja, kako bi se spriječio odliv mladih kadrova, zbog kojeg BiH gubi značajne sume novca.

Na Generalnoj skupštini je usvojena incijativa predsjednika Bojića da se sjednice Skupštine ABC-a održavaju dva puta godišenje, u martu i novembru, s fokusom na energetiku i infrastrukturu, obrazovanje za potrebe privrede, pružanje usluga članicama iz okvira nadležnosti i prenešenih ovlasti, te posvećene jačanju komora.

Back To Top