skip to Main Content

Direktor Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordan Milinić razgovarao je s delegacijom Privredne komore Koruške na čelu s predsjednikom Jurgenom Mandlom, te trgovinskim savjetnikom Ambasade Austrije u BiH Andreasom Meindlom o mogućnostima ulaganja austrijskih firmi u Bosni i Hercegovini u narednom periodu.

Direktor Milinić upoznao je austrijske privrednike o trendu priliva stranih ulaganja u BiH, istakavši da je Austrija najveći strani investitor u BiH, te da će FIPA učiniti napore kako bi se broj austrijskih kompanija dodatno povećao u našoj zemlji.

Mandl je istakao da Privredna komora Koruške surađuje dugi niz godina s Privrednom komorom Kantona Sarajevo, te da raste broj kompanija iz regije Koruška koje su iskazale zainteresiranost za ulaganje u industrijsku proizvodnju u BiH, te da je cilj posjete BiH upravo istraživanje dodatnih mogućnosti za svoje kompanije.

Predstavnici FIPA-e su informirali privrednike o uvjetima poslovanja u BiH, koracima u pokretanju privrednog društva, osnivanju poslovnih zona, kao i sektorima koji bi mogli biti interesantni austrijskim investitorima.

Razgovarano je i o programu Aftercare kojeg FIPA realizira na način da nastoji zajedno s nadležnim institucijama ukloniti  administrativne barijere s kojima se strane firme suočavaju u okviru svog poslovanja u BiH, uključujući i nekoliko kompanija iz Austrije kojima je pomogla u prethodnom periodu.

 

Back To Top