skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se juče u Sarajevu sa zamjenikom predsjednika Vlade Republike Turske Mehmetom Simsekom.

Predsjedavajući Zvizdić je informisao zamjenika premijera Turske o aktuelnoj političkoj i ekonomskoj situaciji u BiH i regiji. Rekao je da se stvari u Bosni i Hercegovini odvijaju u pozitivnom pravcu, te da je ostvaren značajan napredak u kreiranju pozitivnog poslovnog okruženja kroz reforme i približavanje Bosne i Hercegovine EU. Istaknuo je da su najvažniji politički ciljevi Bosne i Hercegovine održavanje mira i stabilnosti i ubrzani ekonomski razvoj kroz euroatlantske integracije. Dodao je da bi aktivacija MAP-a bila snažna poruka za stabilnost BiH.

Zamjenik premijera Simsek je rekao da Turska vidi Bosnu i Hercegovinu kao prijateljsku zemlju i da želi prosperitet i napredak naše zemlje. Dodao je da će Turska uvijek podržavati BiH i da je najsnažniji zagovornik aktivacije MAP-a za Bosnu i Hercegovinu.

Razgovarano je o modalitetima unapređenja saradnje u sektorima poljoprivrede, transporta, industrije i turizma, sa osvrtom na modalitete finansiranja i izgradnje autoputa Sarajevo-Beograd. Razmatrano je i produženje turskih kreditnih linija namjenjenih povratnicima, te proširenje na kreditiranje razvoja start up kompanija i malih i srednjih preduzeća.

 

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Turskoj na podršci i produženju izvoznih ugovora za Bosnu i Hercegovinu.(kraj)

Back To Top