skip to Main Content

Zvizdic Kupchan

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se na odvojenim sastancima u  Washingtonu sa  dr. Charlesom Kupchanom, specijalnim pomoćnikom predsjednika SAD-a za sigurnosna pitanja, Markom Tervakoskim, direktorom Nacionalnog savjeta za sigurnost za regiju Balkana i Matthewom Palmerom, direktorom Ureda za Južnu i Centralnu Evropu sa kojima je razgovarao o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u BiH.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao visoke zvaničnike State Departmenta sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u Bosni i Hercegovini, kao i o napretku koji je Bosna i Hercegovina postigla u procesu evropskih integracija i regionalnoj saradnji. Naglasio je da je budućnost BiH u Evropskoj uniji i da taj put nema alternativu.

Istaknuo je da su Sjedinjene Američke Države jedan od najbližih vanjsko-političkih partnera Bosne i Hercegovine i jedan od glavnih prijatelja Bosne i Hercegovine koji pužaju podršku BiH na putu euro-atlantskih integracija.

Visoki zvaničnici State Departmenta su pohvalili progres koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u proteklom periodu i istaknuli da daju punu podršku daljem NATO putu, nastavku ispunjavanja uslova na putu ka Evropskoj uniji i jačanju mira u regionu.

Na sastancima su obuhvaćena i pitanja koja se odnose na ukupnu stabilnost,  regionalnu saradnju, vladavinu prava, borbu protiv korupcije i svih oblika kriminala.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zahvalnost na podršci koju SAD pružaju Bosni i Hercegovini  u jačanju stabilnosti, demokratije i napretka u BiH i regiji Balkana.

Sastanku je prisustvovao ambasador BiH u SAD Haris Hrle.

Back To Top