skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić sastao se danas u Sarajevu sa zamjenikom premijera Republike Turske Veysijem Kaynakom koji boravi u jednodnevnoj posjeti BiH.

Razgovarali su o unapređenju saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine. Predsjedavajući Zvizdić je upoznao zamjenika turskog premijera sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i o mogućnostima za poboljšanje saradnje u oblastima energetike, poljoprivrede, turizma, trgovine.

Zamjenik premijera Kaynak je rekao da Republika Turska snažno podržava BiH na putu ka EU i NATO integracijama i da daje poseban značaj odnosima sa Bosnom i Hercegovinom.

Predsjedavajući Zvizdić i zamjenik premijera Kaynak su se saglasili da su bilateralni odnosi dvije zemlje dobri i bez otvorenih pitanja.

Predsjedavajući Zvizdić je izrazio zadovoljstvo dosadašnjim intenzitetom susreta na svim nivoima i pozdravio visok nivo regulisanih bilateralnih sporazuma. Naglasio je značaj agencije za međunarodni razvoj TIKA u BiH koja je realizovala oko 700 projekata od oko 300 miliona dolara. Čestitao je na uspješno održanom referendumu o ustavnim promjenama koji je održan u aprilu ove godine.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc.

Back To Top