skip to Main Content
Zvizdic 31 03 17 003

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić susreo sa predavačima Međunarodne konferencije o zvaničnoj statistici koja se održala u Sarajevu, 30. i 31. marta 2017. godine.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio gostima na učešću na prvoj Međunarodnoj konferenciji o zvaničnoj statistici i istaknuo  značaj posjedovanja kvalitetnih podataka za razvoj ekonomije i društva, te pozdravio povezivanje nauke i struke u realizaciji tog cilja. Upoznao je prisutne sa realizacijom brojnih reformi koje su rezultirale pozitivnim transformacijama i unapređenju poslovnog okruženja u BiH. Istaknuo je činjenice da Bosna i Hercegovina ima rast BDP-a, povećanje izvoza, povećanje broja turista, otvaranje novih radnih mjesta, smanjenje vanjsko-trgovinskog deficita itd. Naglasio je značaj kontinuirane aktivnosti na sprečavanju i borbi protiv terorizma, radiklizma  i svih oblika ekstremizma.

U posjetu predsjedavajućem Zvizdiću došli su jedan od vodećih svjetskih teoretičara vjerovatnoće i profesor na uglednom Imperial College i London School of Economics dr. Nicholas Bingham, profesor sa Univerziteta u Houstonu (SAD) dr. Ryan Kennedy, ekomomski stručnjaci Svjetske Banke iz Washingtona Faya Hayati i dr. Cesar Cancho,  ekonomista iz Međunarodnog monetarnog fonda Deon Tanzer, šef ureda IMPAQ i projekta USAID-MEASURE BiH iz Washingtona dr. Ye Zhang, te regionalni šef ureda za Istočnu Evropu i Središnju Aziju Populacijskog fonda Ujedinjenih Nacija (UNFPA) Eduard Jongstra, kao i vodeći metodolog talijanske državne statistike (ISTAT) Giulio Barcaroli.

Prva Međunarodna konferencija o zvaničnoj statistici ICOS2017: Izazovi, mogućnosti i pravci budućeg razvoja statistike u Bosni i Hercegovini, koja se održava u Sarajevu 30. i 31. marta 2017. godine okupila je preko 200 učesnika iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije, Italije, Njemačke, Danske, Velike Britanije, Švedske, Poljske, Luksemburga i Sjedinjenih Američkih Država.

Back To Top