skip to Main Content
Zvizdic AFET 19 06 17 002

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić susreo se juče u Briselu, u odvojenim susretima, sa zastupnicima u Evropskom parlamentu izvjestiocem EP-a za BiH Christianom Dan Predom, predsjedavajućim Delegacije EP-a za odnose sa BiH i Kosovom Toninom Piculom i članom AFET-a, članom Delegacije EP za odnose sa BiH i Kosovom i jednim od inicijatora formiranja Grupe prijatelja BiH u Evropskom parlamentu Jozom Radošem.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio europarlamentarcima na iskazanoj podršci evropskom putu Bosne i Hercegovine kroz rezoluciju Evropskog parlamenta i kroz stalne aktivnosti i inicijative usmjerene ka dobrobiti Bosne i Hercegovine. Istaknuo je da je upravo sada poželjno i potrebno Bosnu i Hercegovinu držati u fokusu evropskih institucija.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić se potom obratio članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove (AFET), gdje je odgovarao i na pitanja zastupnika.

U svome obraćanju članovima Odbora Evropskog parlamenta za vanjske poslove predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je Vijeće ministara BiH u potpunosti posvećeno provedbi svih aktivnosti koje vode ka evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine, jer evropske integracije predstavljaju proces modernizacije i demokratizacije koji podstiče značajne unutrašnje reforme za dobrobit svih bosanskohercegovačkih građana. Dodao je da je 2016. godina do sada najuspješnija godina u procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine. Rekao je da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i u 2017. nastavilo rad istim intenzitetom jer smo duboko svjesni da 2017. godina donosi najviše izazova u administrativnom i političkom aspektu procesa evropskih integracija.

Predsjedavajući Zvizdić je naglasio da je ambicija BiH ostala nepromijenjena i da je cilj Bosne i Hercegovine da do kraja prvog kvartala 2018. godine dobijemo status zemlje kandidata za ulazak u Evropsku uniju. Izjavio je da smatra taj cilj dostižnim i informisao zastupnike sa procesom odgovora na Upitnik Evropske komisije.

“Do sada je u jedinstveni Informacioni sistem za podršku procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine uneseno blizu 20.000 stranica prijedloga odgovora na 3.242 pitanja. Sada je taj proces u drugoj fazi koja podrazumijeva rad u okviru radnih grupa formiranih u skladu sa Mehanizmom koordinacije”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Naglasio je da je Bosna i Hercegovina posvećena provedbi Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ispunjavanju obaveza koje proizilaze iz njega, a da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Akcioni plan za realizaciju prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu. Dodao je da Bosna i Hercegovina nastavlja sa intenzivnim aktivnostima na provedbi Reformske agende, kao sveobuhvatnog paketa socio-ekonomskih i pravosudnih reformi čija se implementacija odvija predviđenom dinamikom.

“Mjere koje su provedene rezultirale su u zastavljanju rasta javne potrošnje, ograničavanju i smanjenju ukupnih izdataka za plate u javnom sektoru, te povećanjem efikasnosti poreskog sistema. Fiskalni prihodi su kao posljedica povećane efikasnosti poreskih uprava nastavili rast, pa su prikupljeni prihodi od indirektnih poreza u 2016 godine veći za 4,48% u odnosu na 2015 godinu, a i ove godine rastu po stopi većoj od 4,5%”, rekao je predsjedavajući Zvizdić.

Predsjedvavajući Zvizdić je rekao da je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo Program ekonomskih reformi Bosne i Hercegovine (ERP) za 2017. – 2019. godinu, koji predstavlja sveobuhvatan plan strukturnih reformi koje će vlasti u Bosni i Hercegovini provesti radi poboljšanja ekonomskog rasta, konkurentnosti, očuvanja fiskalne i makroekonomske stabilnosti, uz nastavak restriktivne fiskalne politike i provođenja mjera štednje u institucijama vlasti.

Istaknuo je da su regionalna saradnja i dobrosusjedski odnosi dio osnovnih pravaca i aktivnosti za provođenje naše vanjske politike, zbog čega je Bosna i Hercegovina posvećena jačanju veza i saradnje u regionu. Rekao je da je ta posvećenost potvrđena i kroz aktivan i konstruktivan angažman u okviru nekih od najznačajnijih okvira saradnje u regionu, te da će Bosna i Hercegovina i nakon Samita u Trstu nastaviti svoju aktivnu ulogu u ovim okvirima ove saradnje. Izrazio je očekivanja da će, na predstojećem Samitu u Trstu sljedećeg mjeseca, Evropska komisija prepoznati napore učinjene na izradi neophodnih strateških dokumenata i provođenju reformskih mjera povezivanja (soft measures) u okviru Agende za povezivanje i odobriti finansijsku podršku za projekte koje je Bosna i Hercegovina kandidovala.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da je Bosna i Hercegovna posvećena unaprijeđenju saradnje na području Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU i tom kontekstu pozdravio usvajanje Globalne strategije EU za vanjsku i sigurnosnu politiku. Podsjetio je i da je Bosna i Hercegovina zaključila sporazum sa EU o uspostavljanju okvira učešća BiH u operacijama EU za upravljanje krizama. Dodao je da Bosna i Hercegovina ostaje pouzdan, ozbiljan i odlučan partner Evropskoj uniji i njenim zemljama članicama u jačanju evropskog sigurnosnog prostora, svjesna vrijednosti i odgovornosti koju kolektivna sigurnost donosi.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina izuzetno cijeni kontinuiranu podršku Evropskog parlamenta našem evropskom putu, te izrazio zadovoljstvo što Grupa prijatelja Bosne i Hercegovine u Evropskom parlamentu bilježi već prvu godišnjicu od svog formiranja.

Predsjedavajući Zvizdić se u svome obraćanjo dotakao i teme izmjene izbornog zakonodavstva i naglasio da početna osnova za reformu izbornog zakonodavstva, moraju biti presude Evropskog Suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić-Finci, Zornić, Pilav, kao i nedavne odluke Ustavnog suda BiH.

Iskoristio je ovu priliku da još jednom pozove sve relevantne političke subjekte u BiH da udvostruče napore u cilju konačne implementacije presude Evropskog suda za ljudska prava u grupi predmeta Sejdić-Finci. Naglasio je da je to izuzetno važno za Bosnu i Hercegovinu koja pripada porodici evropskih država, poštuje i promovira vrijednosti na kojima počiva Unija: mir, demokratija, vladavina prava, osnovna i ljudska prava i vrijednost politike proširenja.

“Provođenje Reformske Agende, efikasno funkcioniranje Mehanizma koordinacije, te nastavak implementacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ostaju u vrhu prioriteta Bosne i Hercegovine. Želim istaći potpunu opredjeljenost i odlučnost Vijeća ministara Bosne i Hercegovine na realizaciji svih aktivnosti koje će odnose na napredak u procesu evropskih integracija. Zbog toga, Bosna i Hercegovina i njeni građani zasluženo očekuju kandidatski status, bez dodatnih uslova koji bi mogli dovesti do rezervi prema samom procesu evropskih integracija”, rekao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić na kraju svog obraćanja Odboru Evropskog pralamenta za vanjsku politiku.

Back To Top