skip to Main Content

 

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je u odvojenim nastupnim posjetama ambasadora Republike Italije u BiH Nicolu Minasija i ambasadoricu Republike Bugarske u BiH Avgustinu Tzvetkovu Karabashevu i poželio im dobrodošlicu i uspješno obavljanje misije u Bosni i Hercegovini.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao novoimenovane ambasadore s aktuelnom  ekonomskom i političkom situacijom u BiH. Ambasador Minasi i ambasadorica Tzvetkova Karabasheva su rekli da Italija i Bugarska snažno podržavaju put  BiH ka Evropskoj uniji. Izrazili su spremnost da se dobri odnosi iskoriste i za konkretne ekonomske projekte, kako bi u budućnosti trgovinska razmjena među državama bila na znatno višem nivou.

“Bosna i Hercegovina i Republika Italija imaju razvijenu ekonomsku saradnju. Republika Italija je jedan od najznačajnijih vanjskotrgovinskih partnera BiH. Po ukupnoj vanjskotrgovinskoj razmjeni, Italija se nalazila na drugom mjestu,” rekao je predsjedavajući Zvizdić tokom susreta s ambasadorom Minasijem.

Predsjedavajući Zvizdić i ambasadorica Tzvetkova Karabasheva su razgovarali o mogućnostima unapređenja saradnje BiH i Bugarske. Obostrano je iskazana želja za unapređenjem ukupnih bilateralnih odnosa kontinuiranim radom na proširenju saradnje u oblasti ekonomije, kulture, obrazovanja te na podsticanju neposrednih kontakata građana dvije države.

Tokom sastanaka predsjedavajući Zvizdić je istaknuo da je članstvo u EU najvažniji vanjskopolitički prioritet i strateški cilj BiH, te da perspektiva članstva u EU nastavlja biti pokretačka snaga za pozitivne demokratske, političke, ekonomske i društvene promjene u BiH. Naglasio je da je Bosna i Hercegovina opredijeljena za očuvanje pozitivnog momentuma procesa reformi i dobijanje statusa države kandidata za članstvo do kraja 2017. godine.

Back To Top