skip to Main Content

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Denis Zvizdić sastao se juče na radnom ručku sa delegacijom Republike Hrvatske koju je predvodila predsjednicom Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović. Razgovarali su o bilateralnim odnosima i o unapređenju saradnje dviju  zemalja.

Predsjedavajući Zvizdić je upoznao hrvatsku predsjednicu sa stepenom realizacije obaveza BiH dogovorenih kroz  evropsku agendu i izrazio uvjerenje da će u narednom periodu Republika Hrvatska lobirati da Bosna i Hercegovina sto prije dobije kandidatski status u  Evropskoj uniji.

Predsjednica Grabar – Kitarović  je rekla da je Republika Hrvatska prijatelj Bosne i Hercegovine i da istinski želi napredak BiH  u evropskom i NATO integracijama. Podijelila je i iskustva Hrvatske na tom putu i rekla da je Hrvatskoj važno članstvo BiH u Evropskoj uniji i da BiH može koristiti pozitivna iskustva koja ima RH.

Sagovornici su se saglasili da je dijalog susjeda  koji dijele granicu od preko  hiljadu kilometara najbolji put prema izgradnji dobrosusjedskih odnosa i da je  u narednom periodu neophodno jačati saradnju  u cilju stabilizacije odnosa dviju zemalja.

Sastanku su prisustvovali ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac, ministrica odbrane BiH Marina Pendeš i ambasadorica BiH u Republici Hrvatskoj Renata Paškalj.

 

Back To Top