skip to Main Content
Predsjedavajući Zvizdić Sa Ambasadorom Wigemarkom

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić  primio je šefa delegacije Evropske unije u BiH Larsa – Gunnara Wigemarka koji ga je upoznao sa sadržajem Strategije proširenja Evropske unije za Zapadni Balkan.

Ambasador Wigemark je rekao da  će plan Strategije u Evropskom parlamentu sutra prezentirati visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i evropski komesar za proširenje Johanes Hahn. Dodao je da Strategija predstavlja dokument koji pokazuje snažnu opredijeljenost Evropske unije za prošitenje na zemlje Zapadnog Balkana. Rekao je da će u akcijskom planu mjera i projekata osnažiti zemlje koje su u procesu proširenja i da će ovi projekti uključivati jačanje vladavine prava, jačanje mjera u oblasti sigurnosti i migracija, podršku socio-ekonomskom razvoju, infrastrukturno i energetsko povezivanje, digitalnu agendu za Zapadni Balkan, te jačanje pomirenja i dobrosusjedskih odnosa.

Naglasio je da nova Strategija daje mogućnost svim zemljama Zapadnog Balkana da sa ispunjavanjem uslova, imaju odmah mogućnost za pristupanje članstvu u Evropsku uniju. Ambasador Wigemark je najavio i dolazak Jeana Claudea Junckera, predsjednika Evropske komisije krajem februara  u Bosnu i Hercegovinu.

Back To Top