skip to Main Content
Portallll 572236306

 

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske i ministar pravde Anton Kasipović i ministar finansija Republike Srpske dr Zoran Tegeltija sastali su se juče u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu sa predstavnicima Svjetske banke, gospodinom Kirilom Milerom (Cyril Muller), potpredsjednikom Svjetske banke za Evropu i Centralnu Aziju, gospođom Elen Goldštajn (Ellen Goldstein), direktoricom Svjetske banke za zapadni Balkan i gospođom Tatjanom Proskuriakovom (Tatiana Proskuryakova), šefom kancelarije Svjetske banke povodom obilježavanja 20 godina saradnje Svjetske banke i BiH.

Svjetska banka je Republici Srpskoj do sada odobrila (sredstvima Međunarodne asocijacije za razvoj-IDA i Međunarodne banke za obnovu i razvoj-IBRD) ukupno 57 kredita i zajmova u ukupnoj vrijednosti na dan 31.07.2016. godine 1.100.720.781,88 KM. U toku je uspješna realizacija 7 projekata, od čega je jedan na grant osnovi, kao i priprema novih 7 projekata u oblasti zapošljavanja, zdravstvenog sektora, jačanja bankarskog sektora, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom, te modernizacije puteva i željeznica u Republici Srpskoj.

Potpredsjednik Vlade Republke Srpske, Anton Kasipović i ministar Tegeltija su naglasili važnost prisustva Svjetske banke u Republici Srpskoj, kao i veliki doprinos ove međunarodne finansijske institucije privrednom i ekonomskom razvoju i jačanju instuticija Republike Srpske.

Ministar Tegeltija je istakao dobru saradnju Ministarstva finansija sa kancelarijom Svjetske banke u BiH i izrazio uvjerenje da će se ista nastaviti u narednom periodu, čemu svjedoči i značajan broj projekata koji su u toku realizacije, kao i onih koji su u pripremi, te posebno istakao značaj dosadašnjih misija tehničke pomoći koje su u velikoj mjeri unaprijedile rad ovog ministarstva.

Predstavnici Svjetske banke su takođe dosadašnju saradnju ocijenili kao veoma uspješnu, te pojasnili da je decembru 2015. godine od strane Svjetske banke urađena petogodišnja strategije partnerstva, pod nazivom „Okvir partnerstva sa zemljom” za BiH (CPF – Country Partnership Framework). Okvirom partnerstva sa zemljom će se finansirati sljedeće oblasti:

  1. povećanje efektivnosti i efikasnosti javnog sektora,
  2. stvaranje uslova za ubrzani rast  privatnog sektora i
  3. izgradnja otpornosti na prirodne katastrofe.

Ovim okvirom partnerstva je predviđeno sredstava za realizaciju projekata u BiH u ukupnoj vrijednosti 750 miliona USD za oba entiteta.

Učesnici sastanka su se usaglasili da je potrebno nastaviti dosadašnju uspješnu saradnju kako bi uspješno bili realizovani reformski procesi u BiH, a čiji je Svjetska banka značajan učesnik, te se na taj način nastavio i ubrzao put BiH i Republike Srpske ka evropskim integracijama i ojačao ekonomski i privredni razvoj.

 

Back To Top