skip to Main Content

U okviru Projekta „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“, koji u Federaciji Bosne i Hercegovine provodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem kreditnih sredstava Svjetske banke, tri nove obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobit će novo ruho, zahvaljujući mjerama energijske efikasnosti.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić danas je potpisao ugovore s predstavnicima mostarskih kompanija JV Promark d.o.o. i ZT Tehnozaštita d.o.o., koje su izabrane za izvođače radova.

U obnovu objekata bit će uloženo preko 1.250.000 KM, a planirani radovi na Srednjoj elektrotehničkoj školi, Petoj osnovnoj školi, te OŠ „Izet Šabić“, bit će realizirani u skladu sa svjetskim standardima iz oblasti energijske efikasnosti.

– Uspješna suradnja s Vladom Kantona Sarajevo u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. Sa istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energijske efikasnosti što, između ostalog, podrazumijeva unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju – izjavio je ministar Martić.

Radovi na ovim objektima podrazumijevaju mjere zamjene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamjenu vanjske stolarije, kao i kotlovnice sa upotrebom novog energenta i zamjene postojeće LED rasvjete, što će poboljšati uvjete boravka učenika i rada uposlenika ovih ustanova.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede u troškovima za energiju i u smanjenju emisije ugljendioksida, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

 

Back To Top