skip to Main Content
Dsc 0155 1

 

Ugovor o subvencioniranju kamatne stope subjektima male privrede u okviru Kreditno-garantnog fonda – KGF SERDA potpisali su juče ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić i senior menadžer u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji Zinaida Porobić.

„Ministarstvo privrede će sredstvima u iznosu od 770 hiljada KM subvencionirati kamatnu stopu na kreditna sredstva za tri procentna poena od ugovorene kamatne stope koja će mala i srednja preduzeća uzimati za svoj razvoj od ovog fonda“, objasnio je ministar Šabić.

Podsjetio je i da se, poslije prošlogodišnjeg donošenja Zakona o poticaju razvoja male privrede u KS i neophodnih podzakonskih akata, Vlada KS zajedno sa SERDA-om odlučila formirati ovaj fond kojeg će finansirati budžetskim sredstvima od 0,5 posto od ukupnog Budžeta KS za prethodnu godinu, što ove godine iznosi oko 3,5 miliona KM. Najavio je pokretanje još jedne povoljne kreditne linije kod neke od komercijalnih banaka.

„Cilj nam je poboljšati uslove poslovanja i konkurentnosti naših malih i srednjih preduzeća“, naglasio je ministar Šabić i dodao kako je pozicija Kantona Sarajevo na listi Doing Business-a porasla za nekoliko mjesta te kako u Vladi nisu zadovoljni s time i hoće više, pa su se iz tog razloga opredijelili i za jedan ovakav program poticaja kojim će dodatno unaprijediti ukupno poslovno okruženje.

„SERDA nastavlja svoju misiju pomoći malim i srednjim preduzećima i poduzetnicima. Današnjim potpisivanjem omogućit ćemo ovim preduzećima lakši pristup finansijskim sredstvima, ali i podršku u izradi i pripremi neophodne aplikacije za sredstva u ukupnom iznosu od 20 miliona KM. Partner Vlade KS i SERDA-e je UNION banka koja će zajedno sa uposlenicima naše razvojne agencije implementirati ovaj projekt, pri čemu će malim i srednjim preduzećima biti omogućeno podizanje kreditnih sredstva u iznosu od pet do 200 hiljada KM na period do pet godina, uz mogućnost grace perioda do 12 mjeseci, i to za nabavku obrtnih sredstava kretkoročnim i stalnih dugoročnim kreditom“, navela je Porobić.

Istakla je i da su kamatne stope po ovom projektu izuzetno povoljne i iznose od 3,5 do šest posto, u zavisnosti od kolaterala, koje će sredstvima Ministarstva privrede biti umanjene svim poduzetnicima, malim i srednjim preduzećima koji apliciraju na kreditne linije, a ispunjavaju uvjete iz Pravilnika KGF-a.

„U skadu s pomenutim pravilnikom na subvenciju kamatne stope imaju pravo sva mala i srednja preduzeća, ali ne i oni koji se bave primarnom poljoprivrednom proizvodnjom, ugostiteljstvom, trgovinom, turizmom, proizvodnjom duhanskih proizvoda, alkoholnih pića, oružja i vojne opreme, prevozom stvari, roba i putnika te otvaranjem kasina i drugih igara na sreću“, obrazložila je Porobić.

Potcrtala je da je KGF već operativan i da je već podnešen određeni broj aplikacija, a u narednom periodu očekuje se povećano interesovanje poduzetnika za ova sredstva.

Back To Top