skip to Main Content

Predstavnici JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević, generalni direktor, Senad Salkić, izvršni direktor za kapitalne investicije i direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčićpotpisali su juče u Sarajevu Sporazum o sufinansiranju izrade Idejnog projekta snabdijevanja toplinskom energijom iz TE „Kakanj“ područja do/i Sarajeva.

Potpisivanju Sporazuma su prisustvovali Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, Enver Merdić, direktor Termoelektrane „Kakanj“ i Pero Goluža, predsjednik Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Fond za zaštitu okoliša, na osnovu odobrenja Vlade FBiH, učestvuje u sufinansiranju izrade Idejnog projekta sa 500.000 KM. Idejnom projektu prethodila je izrada Studije u okviru koje je provedena detaljna analiza opravdanosti snabdijevanja toplinskom energijom iz TE „Kakanj“ područja do/i Sarajevo, uključujući sve okolinske aspekte i analizu rizika projekta s obzirom na zahtjeve i sigurnost snabdijevanja električnom i toplinskom energijom. 

„Studija izvodljivosti pokazala je da postoji opravdanost ovog projekta, i to sa socio-ekonomskog, ekološkog i finansijskog aspekta. Kao što znate, Fond je, na partnerskoj osnovi sa Elektroprivredom BiH, sufinansirao i izradu spomenute Studije, a danas se obavezao da će sufinansirati i izradu Idejnog projekta“ , kazao je direktor Čibukčić, naglašavajući da Projekt toplovoda ima generacijski karakter.

Generalni direktor JP Elektroprivreda BiH Bajazit Jašarević, uputio je riječi zahvale Fondu za zaštitu okoliša FBiH na pruženoj podršci s ciljem realizacije projekta koji rješava jedno od strateških pitanja i problema kada je zagađenje zraka u Kantonu Sarajevo u pitanju.

„Zajednički smo uradili Studiju, zajednički je finansirali i revidovali, te odgovorili na pitanje da li je moguća izgradnja vrelovoda od TE Kakanj do Sarajeva, i odgovor je bio da. Uslov je bio da se izradom Idejnog projekta odgovori na neka osjetljiva pitanja ekonomsko-tehničke i finansijske naravi, analizama ispitaju različiti modeli za realizaciju takvog projekta, sve radi investitora koji će u budućnosti biti vlasnici ovog projekta“,  istakao je Jašarević.

Govoreći o Studiji opravdanosti, Salkić je kazao je da prema rezultatima Studije ukupni investicioni troškovi za izgradnju vrelovoda iznose cca 230 miliona KM, te da bi krajnjim potrošačima toplotne energije cijena grijanja u nakon povrata investicije u planiranom periodu od devet godina, trebala biti znatno niža nego danas i dodao:

„Izradom idejnog projekta tačno će se definirati trasa vrelovoda Kakanj – Sarajevo, dakle, bit će provedeni svi potrebni geoistražni radovi za pozicioniranje toplovoda u fizičko okruženje i dovođenje do toplana u Sarajevu. Procijenjena vrijednost izrade Idejnog projekta je oko milion KM, a nakon što se odabere izvođač, izrada bi trebala trajati između 10 i 12 mjeseci“.

Ministar Džindić istakao je da je projekat snabdijevanja toplinskom energijom iz TE „Kakanj“ područja do/i Sarajeva strateško opredjeljenje Vlade FBiH i resornog ministarstva.

„Energetska strategija FBiH u potpunosti prati i podržava ovaj i ovakve projekte. Međutim, potrebno je uključiti i kantonalni nivo, kako bi se lakše došlo do realizacije”, istakao je Džindić.

Projekt snabdijevanja toplinskom energijom područja do/i Sarajeva iz TE „Kakanj“ omogućit će pouzdano, sigurno i stabilno snabdijevanje toplinskom energijom područja do/i glavnog grada na bazi domaćih energetskih resursa, te neovisnost od uvoznog gasa.

Cilj projekta je značajno smanjenje emisija CO2, NOx i SO2, poboljšanje kvaliteta zraka, poboljšanje visokoefikasne kogeneracije, te stvaranje uslova za provođenje odredbi iz Direktive Evropske unije o energijskoj efikasnosti.

Korištenje toplinske energije stvara mogućnot optimizacije troškovne efikasnosti za grijanje, nižu cijenu, ostvarenje visokoefikasne kogeneracije, uštedu primarne energije u gradovima i, što je posebno važno, neovisnost grada i njegovih stanovnika od uvoznog gasa.

Back To Top