skip to Main Content

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas je u Pekingu sa kineskim ministrom turizma Luo Shugangom potpisao Memorandum o saradnji u oblasti turizma i olakšavanju grupnih posjeta između Bosne i Hercegovine i Narodne Republike Kine.

Potpisivanjem ovog dokumenta značajno su olakšana grupna putovanja kineskih turista u Bosnu i Hercegovinu kojih će, kako se očekuje, već iduće godine u našoj zemlji biti oko100.000 a što je duplo više u odnosu na period prije uspostavljanja vizne liberalizacije između dvije zemlje.  Konstantno povećanje broja kineskih turista  imaće direktan ekonomski uticaj na društveni proizvod, zapošljavanjei platni bilans zemlje te će povoljno uticati na investicije, razvoj smještajnih kapaciteta te različitih  industrijskih i privrednih djelatnosti.

Ministar Shugang istakao je da postoji veliki interes kineskih građana i privrednika za posjetu regionu a posebno Bosni i Hercegovini i sugerisao ravnomjernu pripremu turističkih operatera, agencija informacionih servisa u našoj zemlji.

Ministar Šarović danas je  prisustvovao i konferenciji državnihkoordinatora mehanizma  Kina 16+1, kojom je predsjedavao zamjenik ministra inostranih poslova Kine Vang Chao. Na konferenciji su izvršene pripreme za predstojeći Samit zemalja Kina 16+1, koji će se naredne godine održati u Dubrovniku.

Back To Top