skip to Main Content

Memorandum o saradnji BBI VIP Business Cluba i Indijsko-Bosanskog Business Foruma, čiji je cilj unapređenje saradnje između dvije zemlje u oblastima ekonomije, trgovine i investicija, potpisan je, prošle sedmice, u prostorijama Bosna Bank International u Sarajevu.

Memorandum su potpisali rukovoditeljica odjeljenja BBI VIP Business Cluba Azra Čolić i predsjednik Indijsko-Bosanskog biznis foruma Sudhir Navalakha koji su naglasili važnost jačanja poslovnih relacija između dvije države.
Čolić je kazala da je Indija jedna od država u fokusu ovogodišnjeg Sarajevo Business Foruma (SBF) kao zemlja koja ima velika postignuća u IT sektoru, turizmu, ali i drugim djelatnostima.

„Očekujemo posebno u segmentu IT-a i turizma da nastavak naše saradnje bude uspješan i ubrzan i da to doprinese razvoju bh. privrede, kao i privrede regiona, jer, kako je poznato, konferencija SBF nosi naziv „Jedan region, jedna ekonomija“ – istakla je Čolić, te pozvala investitore iz Indije da uzmu učešće u predstojećem SBF-u.

Navalakha je kazao da se u saradnji s ambasadorom BiH u Indiji Sabitom Subašićem i počasnim konzulom BiH u Indiji Suhasom Mantrijem, koji su prisustvovali potpisivanju Memoranduma o saradnji, aktivno radi na uvezivanju poslovnih prilika između dvije zemlje. Zahvaljujući toj saradnji i angažmanu, ovih dana u BiH boravi delegacija indijskih privrednika koji su imali niz susreta s bh. zvaničnicima i privrednicima i svojevrsna su prethodnica brojne delegacije iz Indije koja se očekuje na 8. Sarajevo Business Forumu 2017. u maju.

Suhas Mantri, počasni konzul Indije, istakao je brojne mogućnosti saradnje Indije i Bosnei Hercegovine. „Postoji niz industrija gdje je iskazan interes za poslovnom saradnjom, a potpisivanje Memoranduma treba doprinijeti da se olakša uspostavljanje poslovnih veza BiH i Indije. Indija je jedna od najbrže rastućih ekonomija u svijetu i trenutno među sedam najuspješnijih ekonomija svijeta. Druga je u svijetu kada je riječ o autoindustriji, odnosno proizvodnji vozila i autodijelova.“ kazao je Mantri, te podcrtao potrebu da se Bosna i Hercegovina više promoviše u Indiji.

“Kao počasni konzul BiH u Indiji moj zadatak i cilj je da povežem poslovne prilike, trgovinu i turizam između dvije države,” kazao je Mantri dodajući da velike mogućnosti postoje posebno u oblastima infrastrukture, informacionih tehnologija , farmaceutske i industrije odbrane, nekretnina, auto industrije, turizma, hidro-energije i drugih grana privrede.

Ambasador Subašić je rekao da Sarajevo Business Forum, kojeg organizuje BBI, postao prepoznatljiv događaj koji okuplja biznismene i entuzijaste, odnosno ljude koji hoće da rade i imaju projekte.
“Vjerujem da je posjeta delegacije indijskih privrednika koji imaju internacionalne biznise i današnje potpisivanje Memoranduma početak intenzivne saradnje koja će imati svoj poseban impuls već na SBF-u u maju,” dodao je Subašić.

Back To Top