skip to Main Content

Federalni ministar za promet i komunikacije Denis Lasić danas je, s predstavnicima tri reprezentativna sindikata, potpisao Kolektivni ugovor za područje željezničkog saobraćaja kojim su regulisana prava i obaveze za oko 3.000 radnika.

Riječ je o Samostalnom sindikatu željezničkih radnika u FBiH,  Savezu sindikata željezničkih radnika u FBiH i Samostalnom sindikatu izvršnog osoblja područja infrastrukture Željeznica FBiH.

Ministar Lasić je istakao da je novi Kolektivni ugovor povoljniji za radnike od prethodnog i da smatra da će doprinijeti još boljem poslovanju JP Željeznica FBiH.

– Uvedeno je i poglavlje solidarnosti po kojem je poslodavac, u slučaju pogibije radnika na radnom mjestu, obavezan da primi u radni odnos jednog člana njegove uže porodice – pojasnio je ministar.

Lasić smatra da je sačinjen kvalitetan kolektivni ugovor koji je zadovoljavajući i za radnike i za poslodavca, te je izrazio nadu da u budućnosti neće imati ozbiljne izmjene, osim u dijelu u kojem će biti povećana primanja radnika.

Predsjednik Samostalnog sindikata željezničkih radnika u FBiH Amir Nukić naveo je da je postignut pozitivan kompromis koji predstavlja pomak u odnosu na prethodni Kolektivni ugovor.

Generalni direktor Željeznica FBiH Enis Džafić kazao je da se kao poslodavci obavezuju da će poštovati obaveze iz Kolektivnog ugovora koji se najviše tiče primanja radnika, ali i sve ostalo što iz njega proizilazi.

Kolektivni ugovor potpisan je na rok od 16 mjeseci, s dodatna tri mjeseca roka po isteku za izmjene i dopune ili eventualno zaključivanje novog ugovora.

Back To Top