skip to Main Content
Picture 976

 

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS Faruk Bešlić potpisali su juče Kolektivni ugovor za djelatnost srednjeg obrazovanja u KS. Rezultat je to višemjesečnih dogovora Vlade Kantona Sarajevo i ovog sindikata i predstavlja prvi kolektivni ugovor u Federaciji BiH koji dodatno uređuje ovu oblast.

“Potpisivanje ovog ugovora je za Vladu KS značajno sa više aspekata. Zaustavljamo dosadašnju praksu pokretanja tužbi po osnovu prava koja su do sada imali radnici iz radno-pravnog statusa. Zbog dužih procedura uređivanja radnih odnosa do sada nismo bili u mogućnosti potpisati ovaj ugovor. Potpisivanje ovog ugovora još jednom potvrđuje opredjeljenje ove vlade da radi na poboljšavanju uslova rada uposlenih u prosvjeti. Oni su stub i temelj ovog društva. Mi činimo da se stanje generalno u obrazovanju popravi, mnogo smo investirali u infastrukturu i došlo je vrijeme da se poboljšaju uslovi rada i prosvjetni radnici dobiju bolju valorizaciju svoga znanja i rada”, istakao je premijer Konaković nakon svečanog potpisivanja ovog dokumenta.

On je dodao da sa Sindikatom obrazovanja, kao i sa ostalim sindikatima Vlada Kantona Sarajevo ima izuzetno dobru saradnju te naglašen socijalni dijalog. Uz dobru komunikaciju i korektne pregovore dolazi se do dogovora i dobrih rješenja. Premijer Konaković je ovom prilikom najavio da će nakon ovog prvog kolektivnog ugovora, vrlo brzo doći do potpisivanja sličnih ugovora i sa Sindikatom komunalne privrede, Sindikatom osnovnog obrazovanja, kao i Sindikatom uposlenih u organima uprave.

Ocjenjujući potpisivanje ovog ugovora kao uspješno okončanu etapu ostvarivanja svojih prava , predsjednik Sindikata Faruk Bešlić istakao je da su Ugovorom regulisana neka prava i obaveze koja nisu mogla biti ostavrena zbog nedostajućih zakona.

“Ovim ugovorom mi smo izjednačili naša prava sa drugim budžetskim korisnicima u Kantonu Sarajevo, te dobili i neka specifična prava u smislu nagrađivanja prosvjetnih radnika koja ostvare najbolje rezultate na međunarodnim takmičenjima. Također bili smo svjesni da bez ovog novog ugovora novim tužbama bi se dalje ugrožavao finansijski sistem Kantona. Nažalost, nije bilo volje predhodnih vlada da riješe ovo pitanje tako da smo svoja prava morali ostvarivati na druge načine. Čestitam svojim saradnicima koji su pomogli u kreiranju ovog dokumenta, čestitam premijeru Konakoviću i Vladi KS na razumijevanju, na zajednički uspješno okončanom poslu”, poručio je Bešlić sa današnjeg svečanog potpisivanja Kolektivnog ugovora između Vlade Kantona Sarajevo i Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja odgoja, nauke i kulture BiH – Kantonalni odbor KS.

Back To Top