skip to Main Content

 

Reformska agenda, s posebnim osvrtom na poresku reformu u cilju rasterećenja poslodavaca i smanjenja cijene rada, bila je tema sastanka premijera Vlade FBiH Fadila Novalića sa članovima Udruženja poslodavaca FBiH i brojnim privrednicima, koji se održao 19.09.2016. godine u Zenici. Sastanak je bio dogovoren deset dana ranije, a planirano trajanje bilo je dva i po sata.

Broj sudionika (više od 150 privrednika iz FBiH) pokazalo je koliko je tema poreske reforme značajna za poslodavce. Na sjednici su, između ostalih, učestvovali poslodavci iz Sarajeva, Bihaća, Širokog Brijega, Tuzle, Goražda, Tomislavgrada, Kiseljaka, Travnika, Zenice, Posušja, Gruda, Srebrenika i ostalih gradova FBiH.

Poslodavci su iskazali nezadovoljstvo odnosom premijera Novalića prema ovoj tematici svojim prisustvom od svega 45 minuta, te što nije dovoljno vremena posvetio problemima i izazovima sa kojima se poslodavci susreću, kao i što nije ponudio kvalitetne odgovore na pitanja privrednika. Premijer nije odgovorio na zahtjev poslodavaca za rasterećenje privrede i prolongiranje oporezovanja toplog obroka, prevoza sa posla na posao i regresa do usvajanja novog Zakona o doprinosima i Zakona o porezu na dohodak.

Premijer Novalić se u svom izlaganju zadržao na općim konstatacijama i obećanjima, bez rokova i načina kako to ostvariti. Poslodavci ne žele više deklarativnu podršku i razumjevanje, već konkretne mjere i reforme, odmah. Ciljevi Udruženja poslodavaca FBiH i njenih članica su adekvatan poslovni ambijent i sniženje cijene rada, kako bi domaći poslodavci bili konkurentni na tržištu.

Dok je Vlada samo deklarativno za rasterećenje privrede, zakonodavne vlasti su u samo posljednjih godinu dana donijele više od deset propisa kojima uvode nova opterećenja.

Udruženje poslodavaca FBiH želi partnerski odnos sa Vladom FBiH, ali uz uzajamno poštovanje. Obostrani trud neophodan je za unapređenje partnerskih odnosa, u korist opće društvenih interesa.

Saopšteno je iz Udruženje poslodavaca FBiH.

Back To Top